Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

BOJNICE: Odbory s vedením nemocnice podpísali novú kolektívnu zmluvu

Nemocnica s poliklinikou NsP Prievidza so sídlom v Bojniciach Foto: TASR/Pavol Remiaš

Ukončili tak vyjednávanie, ktoré sa začalo ešte v závere minulého roka.

Bojnice 29. júla (TASR) - Odborové združenia pri Nemocnici s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach dnes s vedením nemocnice podpísali novú kolektívnu zmluvu, ktorá okrem iného upravuje platy sestrám a pôrodným asistentkám. Ukončili tak vyjednávanie, ktoré sa začalo ešte v závere minulého roka. Nová kolektívna zmluva nadobúda účinnosť 1. augusta a platná je do 31. júla 2015. TASR informoval predseda Základnej organizácie odborovej organizácie pri NsP v Bojniciach Marián Krčík.

"Dohodli sme sa, že sestrám a pôrodným asistentkám sa znižujú základné tarifné mzdy o sedem percent, ale naspäť im bude vyplatená prax aj za obdobie materských, čo im zo znenia zákona 62 (zákon o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek, pozn. TASR) zobrali," uviedol Krčík.

Ako doplnil, zachované zostávajú aj príplatky k mzdám a platy lekárov, ostatní zdravotnícki a nezdravotnícki zamestnanci už majú v súčasnosti navýšenú základnú tarifnú mzdu o dve percentá podľa platnej vyššej kolektívnej zmluvy. "Za plus považujeme jedine to, že máme kolektívnu zmluvu a je podpísaná na 12 mesiacov," podotkol.

Riaditeľ bojnickej nemocnice Ján Belanský pripomenul, že rokovania sa začali na konci roku 2013 a napriek tomu, že sa na konci marca vedenie nemocnice dostalo s odborovými partnermi do situácie, keď nemali platnú kolektívnu zmluvu, vytrvalo pokračovali v rokovaniach o podmienkach tej novej. "Vedenie pri každom rokovaní predkladalo svojim partnerom aktuálny stav hospodárenia nemocnice, ako aj výsledky racionalizačných opatrení aj s konkrétnym vplyvom na "cash flow" a plnenie záväzkov nemocnice voči dodávateľom liekov, zdravotníckeho materiálu a služieb. Vďaka týmto opatreniam sa podarilo zlepšiť stav našich záväzkov po dobe splatnosti a dosiahnuť v prvom polroku 2014 výrazne lepší hospodársky výsledok v porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka," vysvetlil.

Rokovania podľa Belanského dopadli obojstranne úspešne, čo bolo aj ich cieľom a vedeniu nemocnice sa podarilo dohodnúť nové podmienky v odmeňovaní, ktoré mu umožňujú vytvoriť priestor na zlepšenie stavu hospodárenia. "Musím oceniť zástupkyne odborovej organizácie sestier a pôrodných asistentiek, lebo svojím súhlasom so mzdovými podmienkami upravenými v novej kolektívnej zmluve vyjadrili veľkú dávku spolupatričnosti k našej nemocnici a určite tým prispeli k jej ekonomickej stabilizácii," zdôraznil.