Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Import

Bratislavskú eparchiu navštívil biskup Dimitrios Salachas z Grécka

Bratislava 5. júla (TASR) - Apoštolský exarcha pre katolíkov byzantského obradu z Grécka vladyka Dimitrios Salachas uskutoční v týchto dňoch návštevu Bratislavskej gréckokatolíckej eparchie.

Dnes sa hosť z Grécka zúčastní na cyrilo-metodských oslavách v Nitre - na pontifikálnej sv. omši na Svätoplukovom námestí v rámci celonárodnej cyrilo-metodskej púte, ktorej bude predsedať osobitný vyslanec pápeža Františka kardinál Franc Rodé.

Spolu s bratislavským gréckokatolíckym eparchom Petrom Rusnákom vladyka Dimitrios Salachas zavíta v sobotu 6. júla do gréckokatolíckej farnosti Trenčín, kde sa zúčastní na odpustovej slávnosti ku cti sv. Cyrila a Metoda. Spolu s vladykom Petrom bude o 10.30 h slúžiť arcjhijerejskú sv. liturgiu v Kaplnke sv. Anny.

Biskup Dimitrios Salachas v nedeľu 7. júla navštívi Bratislavu, kde bude v Katedrálnom chráme Povýšenia sv. Kríža slúžiť o 10.30 h spolu s bratislavským eparchom Petrom Rusnákom archijerejskú liturgiu. V sprievode Mons. Petra Rusnáka sa v nedeľu zúčastní aj na večernom slávnostnom programe na Devíne.

Biskup Dimitrios Salachas (1939) je apoštolským exarchom pre katolíkov byzantského obradu v Grécku so sídlom v Aténach. Za biskupa ho vymenoval pápež Benedikt XVI. v apríli 2008. Pred vymenovaním pôsobil dlhé roky ako profesor kánonického práva v Ríme a bol tiež konzultorom Kongregácie pre východné cirkvi, informoval hovorca Bratislavskej gréckokatolíckej eparchie Stanislav Gábor.