Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Import

Na Bratislavskom hrade je výstava pokladov zo slovenských archívov

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Slovenskí archivári touto formou pripomínajú širokej verejnosti 20. výročie vzniku Slovenskej republiky a zároveň aj budúcoročné 60. výročie jednotnej organizácie archívnictva na Slovensku.

Bratislava 10. decembra (TASR) - Archívne dokumenty, ktoré majú kľúčový význam pre históriu Slovenska a Slovákov, sprístupňuje verejnosti výstava Archívne klenoty na Bratislavskom hrade. Ide o unikátnu prehliadku kultúrnych pamiatok zo slovenských archívov - originály písomností, dobových dokumentov, úradných listín, ktoré majú možnosť obdivovať záujemcovia o históriu takmer po štvrťstoročí. V archívnych dokumentoch a záznamoch nájdu históriu miest, rodov, obcí, cechov, podnikov, úradov, škôl, ale aj štátne symboly.

Slovenskí archivári touto formou pripomínajú širokej verejnosti 20. výročie vzniku Slovenskej republiky a zároveň aj budúcoročné 60. výročie jednotnej organizácie archívnictva na Slovensku. "Vo výbere sme zohľadnili aj tento aspekt a vybrali sme aj dokumenty národného hnutia až po základné dokumenty slovenskej štátnosti, ako je slovenská ústava, štátne symboly SR, ako sú sľuby prezidentov SR," uviedol pre TASR spoluautor výstavy Ladislav Vrtel, hlavný štátny radca pre heraldiku na Ministerstve vnútra SR.

Dokumenty, ktoré sú bezprostredne alebo sprostredkovane späté so slovenskou štátnosťou, pochádzajú z celého Slovenska. Na výstavu boli prevezené za policajnej asistencie. "Je to tretia celoštátna výstava, ktorá je organizovaná v rámci aj bývalého Československa. Tieto výstavy sa naozaj neorganizujú každý deň a sú veľmi náročné aj na bezpečnostné opatrenia," povedala pre TASR Lenka Pavlíková, riaditeľka Štátneho archívu v Bratislave. Návštevníci výnimočnej expozície tak majú možnosť vidieť originály štátnych symbolov Slovenskej republiky, štandardy prezidenta republiky, originál najvýznamnejšieho dokumentu štátu - Ústavy Slovenskej republiky, najstarší rukopis našej štátnej hymny z roku 1844 či matričný záznam o narodení Milana Rastislava Štefánika z roku 1880.

Medzi vystavenými dokumentmi sú aj iluminované listiny zdobené zlatom vrátane erbových listín pre Bratislavu (1436) a Košice (1423) alebo Zlatá bula bratislavská (1464). Nechýba Privilegium pro Slavis z roku 1381 a ďalšie výnimočné historické záznamy. Patrí medzi ne aj slávny Graciánov kódex z 12. storočia alebo pápežská listina, ktorou bola zriadená samostatná slovenská cirkevná provincia. Najstarším vystaveným dokumentom je Zoborská listina z roku 1111.

Výstava potrvá do 2. februára 2014. Pripravil ju odbor archívov a registratúr Ministerstva vnútra SR v spolupráci so Slovenským národným múzeom.