Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Import

Britskú literárnu cenu Costa Kniha roka získala The Lie Tree

Frances Hardingeová (druhá vpravo) získala prestížnu britskú literárnu cenu Costa Kniha roka za príbeh z viktoriánskej éry určený detským čitateľom The Lie Tree (Strom klamstiev) 26. januára 2016 v Londýne. Literárne ceny Costa sa udeľujú od roku 1971, do roku 2006 sa nazývali Whitbreadova cena. Hardingeová vo finále porazila vojnový román Kate Atkinsonovej A God in Ruins (Boh v troskách), hororový románový debut Michaela Hurleyho (vľavo) The Loney, životopis vedca Alexandra Von Humboldta The Invention of Nature (Vynález prírody) od Andrey Wulfovej (druhá zľava) a zbierku básní Dona Patersona (vpravo) 40 Sonnets (40 sonetov). Foto: TASR/AP

Literárne ceny Costa sa udeľujú od roku 1971, do roku 2006 sa nazývali Whitbreadova cena.

Londýn 27. januára (TASR) - Prestížnu britskú literárnu cenu Costa Kniha roka získal tento rok tajomný príbeh z viktoriánskej éry určený detským čitateľom The Lie Tree (Strom klamstiev). Ide o zriedkavý triumf detskej literatúry v tejto súťaži, informovala dnes tlačová agentúra AP.

"Všetci sme sa zaľúbili do tohto temného, rozťahaného, divoko chytrého románu, ktorý spája históriu a fantáziu spôsobom priťahujúcim čitateľov všetkých vekových kategórií," zdôvodnila svoj výber porota súťaže.

Hlavnej hrdinke Faith zomrie za tajomných okolností otec a ona sa rozhodne zistiť z klbka klamstiev pravdu o jeho smrti. Pri pátraní po stopách objaví v jeho veciach čudný strom, ktorý sa živí šepkanými klamstvami a rodí ovocie odhaľujúce skryté klamstvá, predstavili knihu usporiadatelia súťaže.

Autorka knihy Frances Hardingeová vyjadrila v utorok večer prekvapenie a potešenie, že získala cenu dotovanú 30.000 britskými librami (vyše 39.300 eur). "Niekedy je detská beletria považovaná za troška nenáročnú, čo si podľa mňa nezaslúži," reagovala.

Literárne ceny Costa sú určené pre autorov z Británie a Írska a udeľujú sa v piatich kategóriách: román, prvotina, životopis, poézia a kniha pre deti.

Z týchto piatich víťazov je potom menovaná Kniha roka.

Hardingeová vo finále porazila vojnový román Kate Atkinsonovej A God in Ruins (Boh v troskách), hororový románový debut Michaela Hurleyho The Loney, životopis vedca Alexandra Von Humboldta The Invention of Nature (Vynález prírody) od Andrey Wulfovej a zbierku básní Dona Patersona 40 Sonnets (40 sonetov). Víťazov týchto piatich kategórií vyhlásili už 4. januára.

Detská literatúra získala Costa Knihu roka naposledy v roku 2001. Vlani sa celkovým víťazom cien Costa stal román Helen Macdonaldovej H is for Hawk (J ako jastrab) rozprávajúci o vzťahu človeka s divokým jastrabom.

Literárne ceny Costa sa udeľujú od roku 1971, do roku 2006 sa nazývali Whitbreadova cena.