Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Import

Celoslovenský projekt Krok za krokom k lesu

Foto: Mgr. Andrea Tokárová/TASR

Žiaci zo ZŠ I.B.Zocha v Revúcej sa zapojili ako jeden z 22 kolektívov z celého Slovenska do projektu Krok za krokom smerom k lesu!, ktorý pripravuje Národné lesnícke centrum.

Revúca 5. apríla (TASR) - Národné lesnícke centrum v spolupráci s partnermi pripravilo projekt Krok za krokom smerom k lesu! Jeho cieľom je podporiť výchovu mladej generácie zameranú na environmentálne správny prístup k lesu a životnému prostrediu. Projekt je určený pre žiakov 6. až 8. ročníkov základných škôl. Žiaci VIII.B zo ZŠ I.B.Zocha v spolupráci s OZ Lesy SR Revúca pod vedením Ivety Špaldovej a Evy Vavrekovej sa do tohto projektu zapojili ako jeden z 22 kolektívov z celého Slovenska. Projekt prebieha formou stretnutí, kde sa v úvode žiaci oboznámia s konkrétnymi témami a po zadaní úloh sa ide na celý deň do terénu, kde žiaci vykonávajú rôzne merania, pozorovania a pokusy.       

„Denníček žiakov“ z tretieto stretnutia Muránska planina, Veľká lúka :

      

Les má špecifické psychicko-estetické účinky na človeka, vytvorené kombináciou svetla a tieňa, farbami, tvarmi, vôňou, mikroklímou, zvukmi, a pod. Voľný čas strávený v lese umožňuje jednotlivcovi premýšľať o hodnotách života, na ktoré počas plnenia každodenných úloh nemá čas. Aj my žiaci sme sa o tom presvedčili nádhernou pracovnou vychádzkou na Muránsku planinu. Bolo to už tretie stretnutie v rámci projektu, ktorý nás veľmi zaujal. Pracovníci zaoberajúci sa lesnou pedagogikou nás ohromili názornými ukážkami, ktoré demonštrovali funkciu lesa. Ukázali nám napríklad proces filtrácie vody v prírode. Pripravili nám aj množstvo zaujímavých úloh, ktoré musíme vyriešiť do ďalšieho stretnutia – napríklad vypočítať zo snehu odobratého z presne určenej plochy, aká hladina vody by z tohto snehu zaliala Veľkú lúku.
Dúfame, že sa nám to podarí a s výsledkami sa pochválime nabudúce. Dosť sme sa čudovali, lebo sme ani netušili, že lesníci vychovávajú deti. Mysleli sme si, že vychovávajú stromčeky a deti nechávajú učiteľom. Zamilovali sme sa do tohto projektu a tešíme sa na ďalšie stretnutia.        

Mgr. Andrea Tokárová, Základná škola Ivana Branislava Zocha, Revúca