Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Import

Česká televízia si pripomenie životné jubileum Miloslava Luthera

V roku 1945 sa narodil slovenský režisér a scenárista Miloslav Luther. Foto: TASR/Milan Kapusta

Krok do tmy mal premiéru v júni 2014. V tom istom roku bol slovenským nominantom na Oscara v kategórii najlepší cudzojazyčný film a na cenu Európskej filmovej akadémie.

Bratislava 7. augusta (TASR) - Česká televízia si pripomenie životné jubileum slovenského režiséra Miloslava Luthera. Na programe ČT2 v cykle Velikáni filmu odvysiela v piatok 14. augusta o 21.45 h jeho dielo Krok do tmy. Film vznikol voľne podľa novely Alfonza Bednára Rozostavaný dom z roku 1956. Autormi scenára sú Miloslav Luther a Marián Puobiš, ktorých viaže spolupráca na viacerých úspešných projektoch (Chodník cez Dunaj, Anjel milosrdenstva, Útek do Budína...). Kameramanom bol Igor Luther, žijúci v Nemecku, ktorý sa podieľal na mnohých známych svetových dielach, spolupracoval i na oscarovom Plechovom bubienku režiséra Volkera Schlöndorffa.

Krok do tmy mal premiéru v júni 2014. V tom istom roku bol slovenským nominantom na Oscara v kategórii najlepší cudzojazyčný film a na cenu Európskej filmovej akadémie. Predstavila sa v ňom plejáda slovenských a českých hereckých osobností. Marko Igonda, ktorý žije v Prahe, dokonca pre tento film odmietol účinkovanie v americkej produkcii. Partnerkami v pohnutom príbehu mu boli Monika Haasová ako manželka Eva a česká herečka Kristýna Boková ako milenka Soňa. Do ďalších postáv režisér obsadil Petra Nádašdiho, Miroslava Donutila, Attilu Mokoša, Mariána Geišberga, Adyho Hajdu, Alfréda Swana, Luciu Jaškovú.

Dráma o mileneckom vzťahu ženatého lekára a politickej agitátorky zasiahne aj životy ich blízkych. Románový príbeh rozpráva o vzdore a slabosti pri hľadaní seba a svojho miesta v "nových časoch". Aj keď je pohľadom svedomia ľudí poznačených hrôzami vojny a zvrátenosťami 50. rokov, svojím posolstvom o vine a zodpovednosti smeruje do súčasnosti. "Ako pri každom dobovom filme, ktorý som nakrútil, budem aj teraz prostredníctvom minulosti hovoriť o súčasnosti, o vypätých ľudských vzťahoch a mravnosti," vyjadril sa k snímke Miloslav Luther. Nakrúcanie zhodnotil ako jedno z najťažších, ale aj najzaujímavejších počas svojho filmárskeho života.

Krok do tmy odvysiela ČT v deň životného jubilea Miloslava Luthera. Sedemdesiatiny slovenského režiséra si pripomenie aj v nedeľu 16. augusta, kedy na ČT2 odvysiela film Anjel milosrdenstva.

TASR informovala Jana Motyčková, PR manažérka spoločnosti Trigon Production.