Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 25. máj 2024Meniny má Urban
< sekcia Import

ŽILINA: Mesto zintenzívňuje boj proti nelegálnemu reklamnému smogu

Na archívnej snímke primátor Žiliny Igor Choma počas tlačovej konferencie. Foto: TASR/Michal Svítok

Máme pripravených asi 100 bilbordov, ktoré nespĺňajú zákonné požiadavky a budú zlikvidované, informoval primátor Žiliny Igor Choma.

Žilina 27. augusta (TASR) – Mesto Žilina zintenzívňuje boj proti nelegálnym reklamným informačným zariadeniam. Aj vďaka zmene legislatívny chce radnica vyčistiť mesto od nelegálnych bilbordov. Na dnešnej tlačovej konferencii o tom informoval primátor Žiliny Igor Choma.

Cieľom je podľa neho vyčistiť mesto od reklamného smogu, ktorý prakticky na každej ulici mesto špatí. „Vďaka zmene legislatívy je už dnes v platnosti zákon, ktorý sa týka bilbordov v intravilánoch miest. My už máme pripravených asi 100 bilbordov, ktoré nespĺňajú zákonné požiadavky a budú zlikvidované. V roku 2012 bolo prijaté všeobecne záväzné nariadenie, ktoré jasne definuje pravidlá umiestnenia, snažili sme sa tým vysporiadať aj prostredníctvom niekoľkých súdnych sporov. Išli sme však aj cestou komunikácie s reklamnými spoločnosťami a apelovali sme na to, aby samy odstránili nelegálne bilbordy,“ priblížil Choma s tým, že niektoré už spoločnosti zlikvidovali.

Ako dodal, v odstraňovaní nelegálnych reklám budú pokračovať. Zložitejší je podľa neho postup na súkromných pozemkoch. „Aj v takom prípade musia byť splnené zákonné podmienky – stavebné povolenie, vyjadrenia architekta, dopravného inšpektorátu. Ak spoločnosti nebudú vedieť preukázať, že bilbordy sú legálne postavené, budeme za dodržania platných legislatívnych postupov likvidovať aj tie,“ zdôraznil primátor.

V Žiline je podľa neho momentálne asi 5000 reklamných informačných zariadení, z ktorých len menšia časť je umiestnená na základe platnej nájomnej zmluvy. Nejde len o bilbordy, ale aj o menšie reklamné pútače na stĺpoch elektrického osvetlenia, na trakcii a rôznych priestranstvách v meste.