Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Import

Chorých na chrípku aj akútne respiračné ochorenia pribúda

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Vysoká chorobnosť zatvorila počas týždňa osem materských škôl a jednu základnú školu.

Bratislava 11. decembra (TASR) - Počet chorých na akútne respiračné ochorenia, ako aj na chrípku stále rastie. Lekári na Slovensku počas uplynulého týždňa nahlásili 3936 prípadov chrípky a jej podobných ochorení. Počas týždňa sa zaznamenalo celkovo 44.223 akútnych respiračných ochorení (ARO) vrátane chrípky.

"Chorobnosť v porovnaní s predchádzajúcim týždňom stúpla o 4,4 percenta," informoval hlavný hygienik SR Ivan Rovný. V prípade chrípky chorobnosť narástla o 3,9 percenta. Vysoká chorobnosť zatvorila počas týždňa osem materských škôl a jednu základnú školu.

Chrípková sezóna potrvá až do apríla budúceho roka. Nie každé prechladnutie či kašeľ však automaticky znamená, že človek dostal chrípku. Tá prichádza náhle a sprevádzajú ju vysoké teploty, aj nad 40 stupňov. Odborníci pri prvých príznakoch radia ostať doma a liečiť sa až do uzdravenia. Odporúčané sú lieky na tlmenie bolesti hlavy, svalov a zníženie teploty.

TRNAVA: Počet chorých na chrípku v tomto týždni mierne klesol

V tomto kalendárnom týždni zaznamenali zdravotníci v Trnavskom kraji dovedna 5299 prípadov akútnych respiračných ochorení (ARO), čo je v porovnaní s predchádzajúcim týždňom zruba rovnaký počet. Pokles o 13,8 percenta na úroveň 596 pacientov evidovali u chrípky.

Najvyššia chorobnosť na ARO bola v okrese Dunajská Streda a vo vekovej skupine detí do päť rokov. Ochorenia boli u 1,9 percenta komplikované, zväčša zápalom stredného ucha.

Z dôvodu zvýšenej chorobnosti zatvorili jednu materskú školu v okrese Trnava, informovala Dagmar Kollárová z odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Trnave.

Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia v Žilinskom kraji vzrástla o 9,5 %

Chorobnosť v skupine akútnych respiračných ochorení (ARO) stúpla v 50. kalendárnom týždni v Žilinskom kraji v porovnaní s prechádzajúcim týždňom o 9,5 percenta, čo predstavuje chorobnosť 1682 chorých na 100.000 obyvateľov. TASR o tom informovala Gabriela Košecká z oddelenia epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Žiline.

Chorobnosť vzrástla najmä vo vekovej skupine od 15 do 19 rokov (+12,9 percenta) a v okrese Liptovský Mikuláš (+35,1 percenta). Najvyššia chorobnosť na ARO bola vo vekovej skupine do päť rokov (4970,4 chorých na 100.000 obyvateľov). "Priebeh ochorení bol komplikovaný u 2,4 percenta chorých, najčastejšou komplikáciou bol zápal prínosových dutín," uviedla Košecká.

O chrípke a chrípke podobných ochoreniach zaevidoval RÚVZ v uplynulom týždni 707 hlásení, čo predstavuje chorobnosť 184,8 chorých na 100.000 obyvateľov. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom stúpla chorobnosť o 26,92 percenta. Najvyšší vzostup chorobnosti zaznamenali vo vekovej skupine nad 60 rokov (+81,91 percenta) a v okrese Dolný Kubín (+52,4 percenta). Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola v skupine od 15 do 19 rokov (516,73 na 100.000 obyvateľov), dodala Košecká.