Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Import

Chrípka trápi čoraz menej ľudí, jej sezóna však stále trvá

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Epidemiológovia radia v tomto období v rámci prevencie často vetrať, umývať si ruky, primerane sa obliekať.

Trnava 11. marca (TASR) – Chrípka tento týždeň potrápila opäť menej ľudí. Oproti tomu minulému ubudli stovky chorých, celkovo sa zaznamenalo 6228 prípadov chrípky a jej podobných ochorení.

"Išlo o pokles chorobnosti o 10,2 percenta," informoval hlavný hygienik SR Ivan Rovný. Najviac ochorení hlásili lekári z Nitrianskeho kraja, najmenej z Košického. Chrípková sezóna potrvá až do apríla.

Lekára vyhľadalo 53.039 pacientov s akútnymi respiračnými ochoreniami vrátane chrípky. Chorobnosť tak poklesla o dve percentá. Celkovo bolo najviac chorých v Bratislavskom a najmenej v Prešovskom kraji.

V rámci aktuálnej chrípkovej sezóny lekári zaznamenali aj 31 prípadov ťažkých akútnych respiračných ochorení (SARI), vrátane piatich úmrtí. U všetkých zomretých sa potvrdil vírus tzv. prasacej chrípky. Tento týždeň nepribudol žiadny nový prípad.

Pre chorobu zatvorili počas týždňa šesť materských škôl. Chrípkové prázdniny malo aj 16 základných škôl. Epidemiológovia radia v tomto období v rámci prevencie často vetrať, umývať si ruky, primerane sa obliekať.

V porovnaní s predchádzajúcim kalendárnym týždňom zaznamenali v Trnavskom kraji mierny pokles chorobnosti na akútne respiračné ochorenia - o 4,9 %, a pokles chorobnosti na chrípke podobné ochorenia - o 17,5 %. V evidencii je celkovo 6396 pacientov s akútnym respiračným ochorením, z toho chorých na chrípku je 930. TASR informovala Dagmar Kollárová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trnave.

Najvyššiu chorobnosť zaznamenali opäť v okrese Dunajská Streda. „Z hľadiska vekovej distribúcie bola najvyššia chorobnosť na chrípke podobné ochorenia vo vekovej skupine 15- až 19-ročných, kde pozorujeme vzostup chorobnosti v porovnaní s predchádzajúcim kalendárnym týždňom. V ostatných vekových skupinách evidujeme pokles chorobnosti na chrípku,“ konštatovala Kollárová.

Z hľadiska stupňa intenzity výskytu je chrípka v Trnavskom kraji na úrovni lokálnych epidémií. V desiatom kalendárnom týždni z dôvodu akútnych respiračných ochorení uzatvorili jednu materskú školu v Senici a dve základné školy v okresoch Piešťany a Hlohovec.