Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

Chrípka trápi vyše 2600 Slovákov

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Nie každé prechladnutie či kašeľ automaticky znamená, že človek dostal chrípku.

Bratislava 17. apríla (TASR) - Chrípka a jej podobné ochorenia potrápili na Slovensku v tomto týždni 2687 ľudí, čo predstavuje 8,4 percenta z celkového počtu akútnych respiračných ochorení (ARO). Najviac chorých bolo v Nitrianskom kraji, najmenej v Košickom. Najväčšia chorobnosť bola medzi deťmi od šesť do 14 rokov. TASR informoval hlavný hygienik SR Ivan Rovný.

Nie každé prechladnutie či kašeľ automaticky znamená, že človek dostal chrípku. Tá prichádza náhle a sprevádzajú ju vysoké teploty, aj nad 40 stupňov. Odborníci pri prvých príznakoch radia ostať doma a liečiť sa, pričom chorý by mal zostať doma až do uzdravenia. Na samotnú chrípku neúčinkujú antibiotiká. Odporúčané sú lieky na tlmenie bolesti hlavy, svalov a zníženie teploty. Pokiaľ nevzniknú komplikácie, príznaky po troch až piatich dňoch odznejú. K úplnému uzdraveniu obvykle dôjde do dvoch až štyroch týždňov.

Lekári nahlásili celkovo 32.055 akútnych respiračných ochorení. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom tak došlo k poklesu chorobnosti o 14,2 percenta. Najvyššiu chorobnosť zaznamenali v Žilinskom kraji, najnižšiu v Košickom kraji. Najviac prípadov bolo medzi deťmi do päť rokov.

Zvýšená chorobnosť počas uplynulého týždňa zatvorila štyri materské školy a dve základné školy.