Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Import

Čína evakuuje občanov z Jemenu

Ilustračné foto. Občania Pakistanu evakuovaní z Jemenu leteckým špeciálom sú po prílete na medzinárodné letisko Jinnah v Pakistane vítaní pracovníkmi aerolínií; v pondelok 30. marca 2015. Foto: TASR/AP/Fareed Khan

Krajina zároveň pozastavila účasť na protipirátskych hliadkach.

Peking 30. marca (TASR) - Čína začala s evakuáciou svojich občanov z Jemenu a kvôli eskalujúcemu násiliu v blízkovýchodnej oblasti dočasne zastavila účasť Pekingu na protipirátskej misii. Informovali o tom dnes čínske médiá.

Tri čínske vojnové lode smerovali dnes do prístavu mesta Aden na juhozápade Jemenu, aby odtiaľ odviezli zhruba 500 Číňanov, ktorí uviazli v tejto krajine destabilizovanej ozbrojeným konfliktom, píše agentúra AP.

Čínska armáda sa zapája do podobnej akcie iba druhý raz. Peking podnikol podobný bezprecedentný krok len v roku 2011, keď vyslal svoje najsofistikovanejšie vojnové lode a vojenské prepravné lietadlo, aby evakuovali 35.000 čínskych občanov z vojnou zmietanej Líbye.

Pri ozbrojenom konflikte v Jemene zatiaľ podľa oficiálnych záznamov neprišiel o život ani jeden Číňan. V krajine však podľa AP hrozí stret koalície arabských štátov s Iránom.

Čínske združenie vlastníkov lodí na svojej internetovej stránke zverejnilo, že dostalo oznámenie o tom, že Peking dočasne pozastavuje účasť na viacnárodných protipirátskych hliadkach v Adenskom zálive.

Oznam na webe nešpecifikuje termín obnovenia účasti na hliadkovaní a agentúre AP sa bezprostredne nepodarilo získať vyjadrenie hovorcu ministerstva obrany v Pekingu. Čína sa na spoločnej protipirátskej hliadke v Adenskom zálive zúčastňuje s celkovo 19 flotilami od decembra 2008.