Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Import

Traduje sa, že prvý kostol zasvätený solúnskym bratom bol v Selciach

Počiatky starobylej farnosti v Selciach siahajú do polovice 13. storočia.

Bratislava 30. mája (TASR) - V Selciach pri Banskej Bystrici bol pred 150 rokmi posvätený Kostol sv. Cyrila a Metoda. Traduje sa, že bol prvým kostolom na slovenskom území vtedajšieho Uhorska, ktorý bol solúnskym bratom zasvätený 31. mája 1863.

Počiatky starobylej farnosti v Selciach siahajú do polovice 13. storočia. Z tohto obdobia pochádza aj kostol postavený v ranogotickom slohu, ktorý bol pôvodne zasvätený všetkým svätým. Zväčšený bol v 16. storočí, prestavali ho v roku 1894.

Od roku 1850 v Selciach pôsobil vlastenec a obranca práv národa Július Plošic, ktorý sa usiloval o používanie slovenského jazyka a stal sa jeho šíriteľom v kronikách. Keďže sa blížilo milénium, 1000. výročie príchodu sv. Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu v roku 1863, rozhodol sa, že dá namaľovať nový oltárny obraz namiesto obrazu všetkých svätých a kostol zasvätí solúnskym bratom.

Obraz sv. Cyrila a Metoda maľoval od jesene 1862 do jari 1863 banskobystrický maliar Július Jonáš. Na sviatok Najsvätejšej Trojice sa v Selciach za účasti mnohých veriacich, kňazov i národovcov konala veľká cirkevno-národná slávnosť, pri ktorej biskup Štefan Moyzes posvätil oltárny obraz.

Oltárny obraz je namaľovaný na plátne a znázorňuje solúnskych bratov v tradičných farbách. Autor vierozvestov zobrazil ako bratskú dvojicu svätcov so svätožiarou nad hlavami a v pestrofarebnom kňazskom habite. Biskupská funkcia sv. Metoda je na obraze zvýraznená širokou šerpou a žehnajúcim gestom. V ľavej ruke drží "obraz na dreve" s motívom posledného súdu. Sv. Cyril je zobrazený s jednoramenným krížom a v ľavej ruke drží knihu, ktorá ho charakterizuje ako filozofa.

Hoci obraz niekoľko desaťročí nebol súčasťou interiéru kostola, po zreštaurovaní opäť dominuje jeho oltárnej časti. Diecézny biskup Rudolf Baláž ho požehnal 5. júla 1996.

Selce sa tak stali pútnickým miestom ku cti vierozvestov. Cyrilo-metodská púť sa tu konala každoročne od roku 1863 až do začiatku 50. rokov 20. storočia. Tradícia diecéznych pútí do Seliec bola obnovená v roku 1996.