Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Import

Brazilčanka Cristiane prekonala olympijský gólový rekord

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Cristianie sa snaží reprezentácii pomôcť k víťazstvu prvého veľkého titulu.

Cardiff 26. júla (TASR) - Brazílska futbalová útočníčka Cristiane prepísala štatistiky, keď v stredajšom zápase Brazílie proti Kamerunu vsietila svoj jedenásty gól na olympijských turnajoch. Prekonala tak doterajší rekord Nemky Birgit Prinzovej, ktorá na olympiádach strelila 10 gólov. Dvadsaťsedemročná Brazílčanka zaznamenala prelomový gól v 80. minúte, keď po skvelej prihrávke od Marty vnikla do šestnástky a po famóznom driblingu zakončila do prázdnej brány. Brazília triumfovala jednoznačným pomerom 5:0.

"Je to výnimočné. Vedela som, že potrebujem len jeden gól, aby bol rekord môj," povedala Cristiane, ktorá hrá už na tretej olympiáde. Hodnotu úspechu zvyšuje to, že ešte tesne pred turnajom nevedela, či vôbec bude môcť hrať. Trápilo ju totiž zranenie pravého ramena, s ktorým mala problému aj v roku 2010.

Práve pre zranenie Cristiane prvý polčas duelu s Kamerunom strávila na lavičke a na trávnik sa dostala po polčase, keď vystriedala Thais Guedesovú. Ešte pred svojim gólom mala hráčka veľkú šancu skórovať, jej zakončenie však "vychytala" brankárka Kamerunu.

V zápase znamenala pre svoj tím veľký prínos, keďže aj s jej prispením vznikla penalta, ktorú spoluhráčka Marta v 73. minúte na Millennium Stadium vo waleskom Cardiffe premenila. "Je jednou z našich najlepších hráčok. Vedeli sme, že dokáže podať vynikajúci výkon, aj keď nastúpi ako striedajúca hráčka," povedal brazílsky kouč Jorge Barcellos. Cristianie sa snaží reprezentácii pomôcť k víťazstvu prvého veľkého titulu. Na posledných dvoch olympiádach sa vždy umiestnili na druhej pozícii a strieborné medaily im patrili aj na svetovom šampionáte v roku 2007 v Číne.