Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Import

Vojenský ordinár požehnal pamätnú tabuľu sv. Cyrilovi a Metodovi

Na slávnosti v Benátkach sa zúčastnili stovky veriacich. Slávnostnú sv. omšu viedol biskup Mons. František Rábek a emeritný arcibiskup Gorizie Mons.Dino De Antoni.

Bratislava 3. júla (TASR) - Pamätnú tabuľu sv. Cyrilovi a Metodovi odhalil a požehnal v uplynulých dňoch v Bazilike San Pietro di Castello v Benátkach ordinár Ozbrojených síl (OS) a Ozbrojených zborov (OZ) Slovenskej republiky biskup František Rábek.

Táto pamätná tabuľa bude pripomínať príchod "apoštolov Slovanov", misionárov, ktorí v 9. storočí vytvorili most medzi dvoma svetmi kresťanstva - medzi Rímom a Constantinopolom. Do Benátok prišli v roku 867 a sv. Cyril pred tamojšími klerikmi húževnato obhajoval vytvorenie hlaholiky a používanie slovanského jazyka v liturgických obradoch. Po tejto "benátskej dišpute" sa mu podarilo prekonať trojjazyčnú tradíciu, ktorá pripúšťala ako liturgický jazyk len hebrejčinu, gréčtinu a latinčinu, a dosiahnuť to, že pápež Hadrián II. následne udelil súhlas s používaním staroslovienčiny v liturgických textoch.

Na slávnosti v Benátkach sa zúčastnili stovky veriacich. Slávnostnú sv. omšu viedol biskup Mons. František Rábek a emeritný arcibiskup Gorizie Mons.Dino De Antoni. Arcibiskup De Antoni, ktorému je blízky slovanský svet, ocenil myšlienku umiestniť pamätnú tabuľu svätým slovanským vierozsvestom práve v Bazilike San Pietro di Castello. Biskup Rábek okrem iného vyzdvihol význam slávenia liturgie v jazyku ľudu. S príhovormi na slávnosti vystúpili aj veľvyslankyňa SR Mária Krásnohorská, zástupca starostu Benátok Sandro Simionato, predstavitelia občianskeho združenia Allegra so sídlom v Bratislave, ktoré bolo iniciátorom a realizátorom projektu pamätnej tabule, Zuzana Solieri a Pierluigi Solieri, ako aj ďalší hostia.

Na slávnostnom odhalení pamätnej tabule sa zúčastnil aj jej autor - akademický sochár Marián Polonský, majster, rytec a medailista. Majster Polonský je autorom aj ďalších diel venovaných téme sv. Cyrila a Metoda - v Bazilike Santa Maria Maggiore v Ríme či v katedrále mesta Ravenna, na miestach, ktoré majú veľký význam v dejinách kresťanstva.

Projekt sa realizoval s podporou Ministerstva kultúry SR, Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, Konferencie biskupov Slovenska (KBS) a ďalších podporovateľov.

Pamätná tabuľa je zhotovená z bronzu a vápenca. V kamennej časti je text pripomínajúci významnú historickú udalosť, v strede sa nachádza štátny symbol SR - dvojramenný kríž, po stranách sú reliéfne busty sv. Cyrila a Metoda. V svätožiarach sú hlaholikou napísané mená svätcov. Oblúk nad kameňom vytvárajú písmená hlaholiky, v ktorých sú napísané časti modlitby Otčenáš.

Informácie poskytli Allegra, o. z. a Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (TK KBS) v Bratislave.