Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Import

Cyril a Metod na veži vo Velehrade

Na snímke solúnski bratia na špici veží baziliky Nanebovzatia Panny Márie a svätého Cyrila a Metoda 23. mája 2013. Foto: TASR/Pavol Demeš

Počas návštevy baziliky si návštevník môže na oltári prehliadnuť i mramorové sochy oboch svätcov.

Velehrad 23. mája (TASR) - Solúnskych bratov Cyrila a Metoda stvárnili umelci v rôznych krajinách a bolo im zasvätených množstvo kostolov. Je však medzi nimi jeden, kde sú postavy apoštolov Slovanov tak vysoko, že na ich prehliadku potrebujete ďalekohľad. Je to tak v moravskej obci Velehrad, ktorú začali pred 800 rokmi budovať cisterciánski mnísi neďaleko bývalého centra Veľkej Moravy, Veligradu (dnešné Staré Mesto pri Uherskom Hradišti).

Na špici dvoch vysokých veží Baziliky Nanebovzatia Panny Márie a svätého Cyrila a Metoda (mená bratov boli k názvu pridané v roku 1932) sa nenachádzajú kríže, ale kovové podobizne byzantských vyslancov k Slovanom. Chrám, vysvätený v roku 1228 a od roku 1928 povýšený na baziliku, patrí medzi skvosty baroka a každoročne sa tu 5. júla na počesť Cyrila a Metoda koná národná púť.

Tento rok bude obzvlášť slávnostná, pretože tu vyvrcholia oslavy našich susedov pri príležitosti 1150. výročia príchodu byzantských misionárov na Veľkú Moravu. Velehrad bude pre Českú republiku v tomto jubilejnom roku tým, čím pre Slovensko Nitra.

Počas návštevy baziliky si návštevník môže na oltári prehliadnuť i mramorové sochy oboch svätcov. Umiestnili ich tam v súvislosti s miléniovými oslavami príchodu solúnskych bratov v roku 1863. Na nádvorí kostola spojeného s jezuitským kláštorom je veľký kamenný kríž s pápežským znakom. Je venovaný historickej návšteve slovanského pápeža Jána Pavla II. na jar 1990. Toho pápeža, ktorý vyhlásil v roku 1980 apoštolov Slovanov za spolupatrónov Európy a o Velehrade povedal, že spája Východ so Západom. Najmä vďaka vzácnemu cyrilo-metodskému dedičstvu.