Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Import

Dalajláma prekvapuje: Som marxista

Tibetský duchovný vodca dalajláma zdraví prítomných počas vystúpenia na tému "Ľudský prístup k svetovému mieru" na Prezidentskej univerzite v Kalkate 13. januára 2015. Tibetský duchovný vodca, ktorý žije v exile v Indii, povedal, že marxizmus obdivuje vzhľadom na jeho dôraz na zmenšovanie rozdielov medzi bohatými a chudobnými. Foto: TASR/AP

Tibetský duchovný vodca, ktorý žije v exile v Indii, povedal, že marxizmus obdivuje vzhľadom na jeho dôraz na zmenšovanie rozdielov medzi bohatými a chudobnými.


Naí Dillí 13. januára (TASR) - Tibetský duchovný vodca dalajláma dnes vyhlásil, že myslením je marxista, ale veľa marxistických vodcov sa stáva kapitalistami. Informovala o tom agentúra DPA.

"Musíme mať ľudský prístup. Kapitalizmus dobrý, socializmus úžasný. Pokiaľ ide o socioekonomické teórie, som marxista... stále som marxista," povedal dalajláma počas prejavu v indickom meste Kalkata.

Tibetský duchovný vodca, ktorý žije v exile v Indii, povedal, že marxizmus obdivuje vzhľadom na jeho dôraz na zmenšovanie rozdielov medzi bohatými a chudobnými.

"Mnohí marxistickí lídri sú teraz myslením kapitalistami. Závisí to od ich zmýšľania, motivácie a širšej perspektívy," povedal dalajláma počas vystúpenia na tému "Ľudský prístup k svetovému mieru" na Prezidentskej univerzite v Kalkate.

"V kapitalistických krajinách je rastúca priepasť medzi bohatými a chudobnými. V marxizme je kladený dôraz na rovné rozdelenie, čo je dôležité," povedal tibetský duchovný vodca.