Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Import

Ďalší dvaja Tibeťania sa spoločne podpálili pred bránou kláštora

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Muži vo veku od 20 do 30 rokov sa pokúsili upáliť pred kláštorom na východe Tibetu.Obaja zrejme utrpeli ťažké popáleniny. Spred kláštora ich odniesli miestni obyvatelia.

Peking 19. apríla (TASR) - Dvaja mladí Tibeťania sa spoločne podpálili pred bránou kláštora na východe Tibetu. Informovala o tom dnes exilová skupina tibetských aktivistov.

Muži vo veku od 20 do 30 rokov sa pokúsili upáliť pred kláštorom v okrese Dzamthang. Obaja zrejme utrpeli ťažké popáleniny. Spred kláštora ich odniesli miestni obyvatelia.

Za ostatný rok sa na protest proti politike Číny pokúsilo upáliť už najmenej 32 Tibeťanov, prevažne budhistických mníchov a mníšok, pričom väčšina z nich zomrela. Mnohí z nich vyzývali na oslobodenie Tibetu, zrušenie obmedzení na praktizovanie budhizmu a návrat duchovného vodcu dalajlámu, ktorý ušiel do Indie počas povstania voči čínskej vláde v roku 1959.

Podľa Pekingu sú podobné incidenty podnecované zo zahraničia silami usilujúcimi o odtrhnutie Tibetu. Čínska vláda po sérii sebaupálení a ďalších protestov tento rok sprísnila bezpečnostné opatrenia vo väčšine tibetských oblastí.