Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Import

Kmeťová s Kohlovou nepostúpili v K2 na 500 m do finále, bolo to o chlp

Foto: TASR/Martin Baumann

Kmeťovej s Kohlovou vyšiel štart a po úvodnej 250-ke ešte figurovali na štvrtej pozícii, neodolali však náporu srbského tandemu.

Londýn 7. augusta (TASR) - Slovenský dvojkajak v zložení Ivana Kmeťová, Martina Kohlová nepostúpil na OH 2012 v Londýne do štvrtkového A-finále K2 na 500 m. Zverenky trénera Filipa Petrlu obsadili v druhom semifinále prvú nepostupovú piatu priečku iba o 67 tisícin za Srbkami Nikolinou Moldovanovou a Oliverou Moldovanovou. Všelijaké prirovnania sa udeľovali strate 67 tisícin sekundy, ktoré zastavili slovenský dvojkajak Ivana Kmeťová, Martina Kohlová na 500 m trati v ceste do áčkového finále. Vedúci tímu Boris Bergendi trafil rozdiel najexpresívnejšie: Bolo to o fúz, o nechtík, o vlások.

Slzy a smútok

"Takéto prehry najviac mrzia, naozaj to bolo o fúz, minimum rozhodlo o postupe," povedal. "Išli až na dno svojich síl, vydali zo seba všetko a chýbal len malý krôčik od postupu. Prirovnal by som to záblesku blesku, pri tej rýchlosti 20-25 kilometrov za hodinu asi štyri - päť centimetrov. Pozrel som si aj fotofiniš, bolo to minimálne. Na Srbky sa cítili, v polovici trate nádejne siahali na postup."

Ani sa nedá presne určiť, kde stotinky stratili. Boris Bergendi: "Asi by sme nikde nenašli miesto, kam upriamiť pozornosť, ktoré ich pripravilo o povestný nechtík, alebo vlások. Chúďatká, aj slzy patria k športu, útechou bude aspoň B-finále. Je to náplasť, ale ranu nezhojí."

Dlho, predlho trvalo, kým vyšli obe slovenské kajakárky z útrob šatne. Najskôr museli stráviť obrovské sklamanie. "Škoda, taká nepatrná strata veľmi mrzí," povzdychla si Martina Kohlová. "Pripravovali sme sa zodpovedne, ťažko si niečo vyčítať. Jazdu sme zvládli, s dobrým štartom, tempom, aj stredná pasáž sa nám vydarila. Myslela som si v cieli, že sme postúpili, bohužiaľ, aj mne voľným okom ušli tie stotiny straty a je mi to veľmi ľúto."

Prvú dráhu za problém Martina Kohlová nepovažovala. "Fúkalo, no všetkým rovnako, lode boli vyrovnané, dosť natesno." Ivanu Kmeťovú 67 tisícin sekundy nerozladilo, pretože na trati nechali všetky sily. "Ukázali sme v tomto roku najlepšiu jazdu, super sme sedeli, všetko nám vyšlo, môžeme byť so sebou spokojné, aj keď nám finále o kúsok uniklo."

Ivana Kmeťová na individuálnu dvojstovku v Eton Dorney zatiaľ nemyslí. "Až po našom B-finále, teraz si dokážem len predstaviť, aká nastane tlačenica, rozhodnú maličkosti. Nie, dnes som neplakala, oči zostali od žiaľu suché, nechala na trati všetko, a to som si aj pred štartom zdôrazňovala. Spokojná som s vyčerpaním, len tá škoda, ktorá sa s ním spája, ma veľmi trápi. Ešte v cieli som sa pýtala Martiny, či sme štvrté, ani tréner Filip Petrla to nevedel, no keď sa Srbky po echu z brehu radovali, už mi bolo jasné, že sme piate a na tabuli sa to hneď aj smútočnými písmenami potvrdilo."


Kmeťovej s Kohlovou vyšiel štart a po úvodnej 250-ke ešte figurovali na štvrtej pozícii, neodolali však náporu srbského tandemu. Slovenské kajakárky tak budú bojovať v B-finále o 9.-16. miesto. Ani pred štyrmi rokmi v Pekingu sa Kmeťovej s Kohlovou nepodarilo kvalifikovať do bojov o medaily. Kmeťová sa ešte v Londýne predstaví v K1 na 200 m.

Aj Peking dvojkajaku nevyšiel, no ťažko ho porovnávať s Londýnom, fazóna sa výrazne odlišovala. Martina Kohlová. "Sme rovnako veľmi sklamané ako vtedy, no teraz nám pri súčasnej forme asi nezaprialo šťastie. Poplakala som si, slzy mi samé vyhŕkli. Aj ja sa nemôžem na jazdu sťažovať, len mi je akosi smutno na srdci. V závere možno rozhodli dva zábery Srbiek." Ivana Kmeťová Peking označila čiernou farbou. "Tam sme pádlovali bez sily, bez formy, trápili sme sa, tu sme bojovali a zvládli najlepšie jazdu v poslednom čase."


Béčkové finále inšpiruje menej a Ivana Kmeťová už vopred vie, že to nebude jednoduché. "Vicemajsterky Európy Bielorusky, Švédky, Rusky, takže máme čo robiť. V každých pretekoch sa rodia prekvapenia, aj v kájednotke, je to olympiáda a všeličo je možné. Ak zopakujeme jazdu, budeme spokojné."