Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Import

Londýnsky dandy Oscar Wilde zomrel pred 115 rokmi

V roku 1854 sa narodil anglický spisovateľ írskeho pôvodu novelista Oscar Wilde. Foto: TASR

Začiatky literárnej tvorby velikána siahajú približne do roku 1878, kedy začínal s básnickou tvorbou.

Dublin/Bratislava 29. novembra - Dramatik, prozaik, básnik, lyrik a esejista írskeho pôvodu Oscar Wilde svojím životným štýlom (humorom, obliekaním, homosexualitou, ktorá ho napokon dostala do väzenia) často šokoval vtedajšiu spoločnosť. Miestom jeho úmrtia sa stal francúzsky Paríž. Zomrel pred 115 rokmi 30. novembra 1900.

Prísny kritik, elegán, estét a sarkastik Oscar Wilde je autorom slávneho románu Obraz Doriana Graya i mnohých divadelných hier, ktoré sa dodnes objavujú v repertoári divadiel. K úspešným dielam dramatika s neuveriteľnou fantáziou patria tiež Šťastný princ a iné príbehy, Salome alebo Ideálny manžel.

Oscar Wilde sa narodil 16. októbra 1854 v írskom Dubline do usporiadanej katolíckej rodiny. Literárny talent zdedil zrejme po svojej matke, ktorá pod pseudonymom Speranza uverejňovala revolučné články aj básne. S výborným prospechom študoval na prestížnych školách v rodnom meste a neskôr v britskom Oxforde. Po skončení štúdií ostal žiť v Londýne vo Veľkej Británii, kde sa venoval literárnej tvorbe a spoločenskému životu. Svojrázny Wilde pohŕdajúci spoločenskými konvenciami sa stal vítaným hosťom v salónoch londýnskej spoločnosti nielen pre svoje nadanie rozprávača čarovných príbehov. Uštipačným humorom a iróniou sa neváhal provokatívne vysmievať prudérii a moralistickému pokrytectvu. Pohŕdaním verejnou mienkou si "dandy" Wilde vytváral aj armádu nepriateľov. Bohatý spoločenský život a prijatia vo všetkých dôležitých salónoch však neriešili jeho finančnú situáciu. Preto sa v roku 1881 vydal na prednáškové turné do Spojených štátov amerických (USA). Keď sa ho v USA spýtali, či má niečo na preclenie, údajne povedal "Len svojho génia". Po návrate do Londýna sa v máji roku 1884 oženil s Constance Lloydovou, s ktorou mal dvoch synov.

Začiatky literárnej tvorby Oscara Wilda siahajú približne do roku 1878, kedy začínal s básnickou tvorbou. Neskôr pôsobil ako uznávaný kritik denníka The Pall Mall Gazette. V roku 1888 mu vyšlo dielo The Happy Prince and Other Stories (Šťastný princ a iné príbehy, 1888). Súbor netradičných pútavých rozprávok bohatých na hlboké myšlienky dodnes patrí k čitateľmi vyhľadávaným a obľúbeným dielam. Najslávnejším literárnym počinom kreatívneho prozaika je však jeho jediný román The Picture of Dorian Gray (Portrét Doriana Graya, 1890). Vtedajší kritici ho označovali za explóziu estetizmu a dekadencie s naznačenou témou homosexuality. To v prudérnej viktoriánskej spoločnosti vyvolalo škandál a následné zavrhnutie diela. "Mravné alebo nemravné knihy neexistujú. Kniha môže byť len dobre napísaná, alebo zle napísaná. Nič iné," vyjadril sa k románu jeho autor. Nemenej slávnymi dielami Oscara Wilda sa stali dráma Salome (1893), konverzačná ironická komédia The Importance of Being Earnest (Aké dôležité je mať Filipa, 1895), či komédie Lady Windermere's Fan (Vejár lady Windermerovej, 1892) a An Ideal Husband (Ideálny manžel, 1859). V poslednej básni The Ballad of Reading Gaol (Balada o žalári v Readingu, 1898) opísal talentovaný umelec krutý väzenský život, ktorému bol osobne vystavený.

V lete 1891 sa Wilde zoznámil s Alfredom "Bosie" Douglasom. Čoskoro sa z nich stali milenci. Keď ho otec mládenca obvinil z homosexuality, Wilde sa napriek varovaniam priateľov bránil na súde žalobou za urážku na cti. Polícia ho však zatkla a v súdnom procese, konanom pod nátlakom verejnej mienky, ho usvedčili z obscénností. Odsúdili ho na dva roky nútených prác.

Wilde sa dostal nielen do väzenia, ale aj na mizinu. Jeho knihy zmizli z pultov, hry z divadelných scén. Priatelia sa od neho odvrátili, veritelia začali vyklopkávať na dvere.

Po návrate z väzenia strávil Oscar Wilde s podlomeným zdravím posledné roky života v biede. So svojím mladým priateľom žil vo Francúzsku a v Taliansku, ale zdroje ich živobytia vyschli (mladíkovi zastavila rodina príjmy).

Po odcudzení dvojice obdivovaný i zatracovaný spisovateľ skonal 30. novembra 1900 v malom parížskom hoteli bez toho, aby zaplatil účet. Ešte na smrteľnej posteli 46-ročný spisovateľ vtipkoval o nenávidených hotelových kvetinkových tapetách (pre toto vtipkovanie zvíťazil v roku 2007 vo verejnom hlasovaní o najvtipnejšieho človeka Spojeného kráľovstva). Z mála pozostatkov po írskom dramatikovi, ktorý svojím extravagantným životom vzbudzoval vo vtedajšej viktoriánskej ére morálne pobúrenie, sa v parížskom hoteli zachoval práve nevyplatený účet - v súčasnosti však starostlivo zarámovaný.

Kontroverzný život, výnimočné dielo i osobnosť írskeho dramatika približuje filmová životopisná dráma Wilde (Oscar Wilde, 1997).

V roku 2008 sa dostala na internet správa zo súdneho procesu s Oscarom Wildom za jeho neslušné správanie. Na webovej stránke www.oldbaileyonline.org sú totiž bezplatne sprístupnené súdne spisy londýnskeho súdu Old Bailey, pred ktorý bol postavený aj Oscar Wilde a ktorý dodnes zasadá. Webovú stránku uverejnil Humanities Research Institute a je spoločným projektom britských univerzít v Sheffielde a Hertfordshire s Open University.

V roku 2011 odhalili na parížskom cintoríne Pére Lachaise spisovateľov zrenovovaný náhrobný kameň, ktorý bol pred renováciou pokrytý rôznymi odkazmi a rúžom. Kameň chráni sklená tabuľa. Jeho vnuk Merlin Holland, prítomný na slávnosti, sa vyjadril, že jeho starý otec by bol neuveriteľne dojatý takouto pozornosťou. "Koniec koncov, ako zbankrotovaného homosexuála a odsúdenca ho v roku 1897 vyhnali z Anglicka ... a Francúzi ho prijali za svojho," povedal.

Operné dielo Dorian Gray na námet Wildovej kultovej literárnej predlohy zaznelo vo svetovej premiére v rámci medzinárodného festivalu súčasnej hudby World New Music Days 2013 a festivalu Melos Étos v novembri roku 2013. Operu zložila Ľubica Čekovská.

Britská knižnica sprístupnila v roku 2014 na internete časť zo svojich najcennejších literárnych fondov. K vrcholom patria rané náčrty diela "Aké dôležité je mať Filipa" od Oscara Wilda.

V roku 2014 uviedla americká spravodajská televízia CNN na svojej webovej stránke materiál o najmenej vydarených pamätníkoch na svete, podľa televízie k nim patrí aj pamätník Oscarovi Wildovi v britskom Londýne.