Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Import

Ľuďom na Dni otvorených dverí v NR SR chýbajú poslanci

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Medzi návštevníkmi sú aj cudzinci. Talianov láka stretnutie s predsedom snemovne Petrom Pellegrinim, ktorý má talianske korene.

Bratislava 1. septembra (TASR) - Návštevníkom Dňa otvorených dverí v Národnej rady SR chýbajú poslanci. Na ich vkus je v parlamente dnes málo zákonodarcov. Medzi návštevníkmi sú aj cudzinci. Talianov láka stretnutie s predsedom snemovne Petrom Pellegrinim, ktorý má talianske korene.

Anna z Bergama prišla na odporúčanie známeho. Príjemne ju prekvapilo, že sa mohla stretnúť a porozprávať s Pellegrinim. "Je od nás," pripomenula s úsmevom Talianka. Na slovenskom parlamente sa jej páči, že je čistý a že politici sú ľuďom k dispozícii. Taliansky parlament podľa jej slov tiež otvára svoje brány verejnosti, ale politici veľmi prístupní ľuďom nie sú. "Bolo pre nás príjemné prekvapenie, že sú politici k dispozícii verejnosti. U nás je to menej," poznamenala pre TASR.

Slovenským návštevníkom sa naopak zdá, že je v parlamente dnes málo poslancov. "Možno by tu mohlo byť viac politikov, ktorí by sa z očí do očí konfrontovali aj s nepríjemnými poznámkami od ľudí. Veď o tom to je," povedal TASR Martin z Nového Mesta nad Váhom, ktorý si prišiel pozrieť parlament, ale rád by sa aj porozprával s poslancami. O stretnutie so zákonodarcami má záujem aj Terézia zo Zohoru, ktorá chodí do parlamentu každý rok. "Nie som zástanca politikov, ale je dobré vidieť ich naživo," poznamenala.

Prítomných poslancov milo prekvapuje záujem ľudí o politiku. Návštevníci sa pýtajú na zdravotníctvo, dôchodky, školstvo, na fungovanie parlamentu. "Pýtajú sa na rôzne veci. Prevažne na to, čo ich trápi, napríklad zdravotníctvo a sociálne veci," povedal šéf klubu Most-Híd László Solymos.

Martin Poliačik zo SaS je ohromený, že do parlamentu chodí čoraz viac ľudí, ktorí majú prehľad o tom, kto aký návrh predložil. Ľudia sa podľa neho zaujímajú o školstvo. "Som milo prekvapený, že aj starší ľudia veľmi živo sledujú, čo sa deje, a majú podrobné informácie o tom, čo kto predkladá," doplnil.

Ľubomír Petrák zo Smeru-SD je rád, že ľudí politika zaujíma. "Stretol som sa s ľuďmi, ktorí chceli predebatovať politické otázky, zaujímali ich najviac sociálne otázky, dôchodky a podobne," opísal s tým, že zatiaľ sa s stretol len s pozitívnymi reakciami.

Podobne je na tom jeho spolustraník Marian Záhumenský. Jeho sa ľudia pýtajú prevažne na poľnohospodárstvo či reštitúcie. "Snažím sa im poradiť, pomôcť," podotkol. Šéf školského výboru Mojmír Mamojka si tiež nesťažuje. "Ja som spokojný. Mňa oslovujú mladé pekné dievčatá. Pýtali sa na akademickú pôdu, tak som zatiaľ spokojný. Trošku ich lákam k sebe, ale len na školu," pochvaľoval si Mamojka.

V parlamente sa objavujú aj straníci, ktorí nie sú poslancami Národnej rady SR, alebo europoslanci. Napríklad Ivan Štefanec, ktorý sa nedávno pridal ku KDH. "Využívam každú príležitosť na stretnutia s občanmi. Ľudia majú záujem, pýtajú sa, čo môžu poslanci urobiť pre občanov. Hovoria mi aj o obavách z toho, ako sa svet vyvíja," opísal Štefanec, ktorý sa zúčastní aj cyklistickej súťaže Hradná časovka.