Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Import

Deti na národnostných školách treba naučiť komunikovať v slovenčine

Foto: TASR/Martin Baumann

V dnešnej diskusnej relácii Slovenskej televízie O 5 minút 12 to uviedol podpredseda Smeru-SD a minister školstva Dušan Čaplovič.

Bratislava 13. mája (TASR) – Slovenčina by sa mala na národnostných školách vyučovať tak, aby v nej deti vedeli komunikovať a dohovoriť sa na celom území Slovenska. V dnešnej diskusnej relácii Slovenskej televízie O 5 minút 12 to uviedol podpredseda Smeru-SD a minister školstva Dušan Čaplovič. Jeho oponentom v diskusii bol podpredseda strany Most-Híd Zsolt Simon.

"Deti treba naučiť v slovenčine komunikovať, aby slovenský jazyk využívali na celom území Slovenska. Aby sa necítili diskriminované," priblížil Čaplovič. Slovenčina by sa tak podľa neho mala na národnostných školách vyučovať metodikou, ktorá naučí deti napríklad s materinským jazykom maďarským komunikovať v slovenčine.

S takouto myšlienkou súhlasil aj Simon. Deti národnostných menšín sa cítia dobre, keď sa dohovárajú vo svojom materinskom jazyku. "Ale na to, aby sa uplatnili, musia ovládať slovenský jazyk," dodal Simon. Podľa neho je veľmi dôležité, aby rozumeli tomu, čo sa v slovenčine učia, a aby sa ňou vedeli dohovoriť.

Minister školstva Čaplovič ďalej uviedol, že by súhlasil s experimentom umiestňovať rómske deti do internátnych škôl. "Ale len so súhlasom rodičov," doplnil Čaplovič. S takýmto návrhom súhlasí aj Simon, je to však podľa neho len čiastočné riešenie rómskej otázky. "Treba viac priblížiť prácu do regiónov," uviedol podpredseda Mosta-Híd.

Témou diskusie bolo tiež obmedzenie trestnoprávnej imunity poslancov. Podľa Čaploviča by mohlo Slovensko uzrieť zákon, ktorý by ju upravoval, už k 1. septembru tohto roka. "Máme eminentný záujem, aby sa to vyriešilo," ubezpečil Čaplovič. Presná forma, ako by sa upravila imunita, je ešte témou diskusií. No imunita na výroky poslancov v parlamente by mala ostať.

Schváliť obmedzenie poslaneckej imunity by sa malo podariť aj podľa Simona. V súčasnosti totiž majú podľa jeho slov na tom záujem všetky politické strany. "Doteraz bol problém v tom, že to bolo na popud len jednej strany politického spektra," konštatoval Simon.