Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Import

Zdigitalizované kultúrne dedičstvo už má zázemie na svoju archiváciu

Na snímke minister kultúry SR Marek Maďarič Foto: TASR/Martin Baumann

Výstupy z digitalizačných projektov, ktoré sa na Slovensku realizujú, pokrývajú približne 3,5 milióna kultúrnych objektov.

Bratislava 21. januára (TASR) – Jeden z troch základných komponentov digitalizácie kultúrneho dedičstva sa podarilo úspešne zavŕšiť. Univerzitná knižnica v Bratislave (UKB) dnes odprezentovala národný projekt Centrálny dátový archív (CDA) v rámci Operačného programu Informatizácia spoločnosti (OPIS), Prioritnej osi 2. Spolufinancovaný je z eurofondov. Projekt CDA sa ukončil v posledný deň minulého roka.



"Po všetkých pochybnostiach a kuvičích hlasoch som rád, že jeden z najväčších digitalizačných projektov je dovŕšený. Bola to veľká investícia, technologicky jedinečná," priblížil minister kultúry Marek Maďarič. Ako vysvetlil, prvou etapou bolo vybudovanie digitalizačných pracovísk a samotná digitalizácia vzácnych textov, rukopisov, kníh, obrazov či trojrozmerných objektov.

Výstupy z digitalizačných projektov, ktoré sa na Slovensku realizujú, pokrývajú približne 3,5 milióna kultúrnych objektov. Doteraz však neexistovala spoľahlivá a trvalo udržateľná infraštruktúra na ich dlhodobú archiváciu. A to zabezpečuje práve Centrálny dátový archív. Ide o integrovaný systém dlhodobého uchovávania a ochrany digitálneho obsahu, jeho získavania, spracovania a využitia. V podstate zabezpečí dlhodobú ochranu zdigitalizovaných kultúrnych objektov pred živelnými pohromami, katastrofickými udalosťami a ich fyzickým opotrebením.

Ako uviedol Maďarič, dlhší čas sa pracuje aj na tretej zložke digitalizácie, teda vytvorení portálu, na ktorom bude slovenské kultúrne dedičstvo v digitálnej podobe prístupné verejnosti.



V rámci Operačného programu Informatizácia spoločnosti (OPIS) Prioritnej osi 2, ktorá sa týka digitalizácie kultúrneho dedičstva, sa schválilo deväť národných projektov. Tie pripravili inštitúcie v zriaďovateľskej pôsobnosti ministerstva. Celkovo má ísť na digitalizáciu 194,5 milióna eur z európskych zdrojov, ktoré sa majú vyčerpať najneskôr v tomto roku.

Ako poznamenal minister kultúry, všetky inštitúcie v rámci národných projektov plnia plány. Okrem Univerzitnej knižnice v Bratislave ide o Digitálnu knižnicu a digitálny archív, ktorý predložila Slovenská národná knižnica v Martine; Digitálnu galériu (Slovenská národná galéria); Digitálne múzeum (Múzeum Slovenského národného povstania); Digitálny pamiatkový fond (Pamiatkový úrad SR); Digitálna audiovízia (Slovenský filmový ústav). Štátna vedecká knižnica v Prešove realizuje projekt Dokumentačno-informačné centrum rómskej kultúry a Národné osvetové centrum projekt Centrálna aplikačná infraštruktúra a registratúra, ako aj Harmonizácia informačných systémov.