Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Import

DJay Tom: Za úspech považujem každú vydarenú akciu

DJay Tom Foto: Tomáš Vachút /TASR

Mladý DJ sa venuje hudbe približne dva a pol roka. Za ten čas už hral na viacerých diskotékach a pravidelne vydáva vlastné remixy

Sereď 30. októbra (TASR) - DJay Tom (vlastným menom Tomáš Vachút) prezradil v rozhovore pre TASR viac o svojich začiatkoch.

Povedz nám o svojich začiatkoch. Ako si na ne spomínaš?

Začínal som pravdepodobne presne tak, ako každý DJ v mojom veku. Na počítači s Virtual DJ-om. Veľmi dlho mi trvalo, kým som taký program našiel, a to nehovorím o čase strávenom učením sa na ňom. Prvá vec, ktorú som vždy pri zapnutí VDJ spravil, bolo pokrútenie platne :). Neskôr som zistil, že sa na programe dajú nahrávať vlastné remixy. Prvé pokusy vyzerali hrôzostrašne. Skúšal som to stále dookola, ale nedarilo sa. Porovnával som to s remixami skúsených DJ-ov, až do kým som neprišiel na princíp toho čarovného kúzla, kedy jedna pesnička prechádza plynule na druhú, až pokým sa celkom nerozbehne. Postupne, keď som začal chodiť na rôzne oslavy a párty, mi už program Virtual DJ nestačil a chcel som skúsiť niečo originálnejšie. Tak som si zakúpil môj prvý mixážny pult, na ktorom hrávam dodnes. Pribudli aj rôzne svetelné a dymové efekty.





A ako by si toto obdobie zhodnotil? Bolo to ťažké, ľahké...?

Moje začiatky boli ľahšie, hlavne vďaka skvelým kamarátom, ktorí boli zároveň pravidelní účastníci na mojich disco. Ale aj vďaka jednému DJ-ovi, ktorý mi vytrvalo odpovedal na každú maličkosť, ktorú som sa potreboval dozvedieť.

Keď už hovoríme o iných DJ-och - mal si alebo máš nejaký vzor?

Na samom začiatku mojej "kariéry" som mal za vzor asi každého DJ-a, ktorého som spoznal na diskotékach. Obdivoval som tých „pánov“ za pultom a kládol som si otázku, ako to vlastne robia. Neskôr som spoznal „väčšie“ mená v slovenskom, ale aj zahraničnom DJ-ingu a s niektorými som sa aj osobne spoznal. Zatiaľ medzi moje najväčšie vzory patrí DJ EKG, Milan Lieskovský, DJ Dave a DJ Stame z E2. Tieto mená sú známe skôr „alternatívnou“ hudbou.

Akou hudbou si začínal ty?

Keď som sa dostal na moju prvú väčšiu akciu, hral som najnovšie hity, ktoré vtedy zneli v rádiách. Postupom času, pozorovaním DJ-ov a počúvaním ich vlastnej tvorby, sa mi začal páčiť iný štýl hudby, a tým je house, progressive a electro. Teraz sa zameriavam hlavne na tento štýl, ktorý sa hráva hlavne v kluboch a na väčších diskotékach. Spomínaš kluby a diskotéky.

Kde môžu „záujemcovia“ počuť teba s tvojím vybavením?

Moje akcie sú väčšinou rôzne oslavy alebo menšie párty. Keďže ešte nemám osemnásť, klubové hrania zatiaľ neprišli, ale pevne verím, že aj to príde. Veď nie nadarmo sa hovorí: "Všetko má svoj čas.".

DJay Tom
Foto: Tomáš Vachút/TASR


No toto leto som spolupracoval so začínajúcim producentom na jeho albume, kde som remixoval zopár pesničiek, takže sa moja tvorba objavila aj tam. Takže si už zaznamenal nejaké tie úspechy...Osobne za úspech pokladám každú jednu vydarenú akciu. Nezáleží, či je na nej dvadsať alebo tisíc ľudí. Záleží na tom, ako dokážete ľudí "vystreliť" a udržať na parkete po celú noc. Túto prácu musí robiť iba taký človek, ktorý hudbu miluje a má trpezlivosť sa jej venovať.

A ako komunikuješ so svojimi fanúšikmi?

Komunikujeme najmä pomocou facebooku na mojej stránke "DJay Tom", na ktorú uverejňujem každý mesiac moje remixy, ktoré sa dajú aj stiahnuť. Na stránke nájdu aj aktuálne hrania na disco.

A na záver: čo by si odkázal svojim fanúšikom, rodine, priateľom...?

Iba toľko, že im ďakujem za všetku tú obrovskú podporu, pretože by to bez nich bolo oveľa ťažšie. Oni sú tí, ktorí ma posúvajú stále vyššie a vyššie.

Matej Horňák, Obchodná akadémia Sereď