Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Import

Dôvera bojuje proti liekovým interakciám, Bezpečné lieky budú online

Ilustračné foto. Foto: ZP Dôvera

Lekári projekt vnímajú ako malú elektronizáciu zdravotníctva.

Bratislava 25. júla (TASR) - Zdravotná poisťovňa Dôvera zaznamená u svojich poistencov ročne asi milión liekových interakcií, ich odhaľovaniu má pomáhať služba Bezpečné lieky.

Tá má byť teraz pre lekárov dostupnejšia, od čoho Dôvera očakáva menej duplicitne predpísaných liekov a menšie riziko vzniku liekových interakcií. Služba bude na jeseň online, dostupná lekárovi priamo v jeho softvéri. Zobrazí liekovú knižku pacienta aj zdravotné záznamy od iných lekárov.

"U našich poistencov sa ročne vyskytne milión interakcií, tých najzávažnejších je dnes asi 7500. Keď sme pred rokom spúšťali službu Bezpečné lieky a pozerali sa teraz na ich výskyt, tie najzávažnejšie klesli asi o 10 percent. Ukazuje sa, že trend, a to, že táto služba sa začína využívať, je správny," uviedol Martin Kultan, generálny riaditeľ ZP Dôvera. Poznamenal, že je vo všeobecnosti problémom, keď lekár, lekárnik nevie, čo pacient užíva.

"Mať systém Bezpečné lieky v počítači a pracovať s ním, je pre akéhokoľvek lekára významná pomoc, pretože aj nálezy kolegov, ktoré dostávame z počítača, pacienti nemusia doniesť. Donesú to, alebo je to staré, alebo nevedia, že to mali doniesť. Ak by sme mali aspoň o liekoch prehľad, je to online a čerstvá informácia, je to významná pomoc pre lekára a potom pre pacienta," skonštatovala Katarína Šimovičová zo Slovenskej lekárskej komory.

Lekári projekt vnímajú ako malú elektronizáciu zdravotníctva. "Ak by aj veľký e-Health išiel týmito princípmi, čiže urobí niečo menšie, aby to fungovalo, tak určite by sme boli ďalej. Tento malý e-Health určite je pozitívny v tom, že naozaj niečo lekárovi dá. Je to obrovská pomoc pre lekára, pre ambulantných aj nemocničných je prospešná aplikácia, v prípade, že príde pacient len s výmenným lístkom, bez informácií s chýbajúcimi údajmi," doplnil Ladislav Pásztor z Asociácie súkromných lekárov SR.

Služba sa má využívať aj v nemocniciach, pomôcť by mohla napríklad lekárom v tzv. pohotovostných ambulanciách. "Tam dochádza často k problému, že tam dochádzajú pacienti v najťažších stavoch, kde pacient nevie, aké lieky užíva, nemôže si to pamätať. Týmto systémom by sme výrazne mohli pomôcť ochrane pacientov aj lekárov," zhrnul prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko.