Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Import

Dušan Čaplovič chce riešiť asistentov učiteľov pre deti s postihnutím

Dušan Čaplovič Foto: TASR/Pavel Neubauer

Zdravotne postihnutí od poslancov chcú, aby do novelizácií, ktoré ich v septembri čakajú, dali zmeny týkajúce sa prideľovania a financovania asistenta učiteľa pre deti so zdravotným postihnutím.

Bratislava 6. septembra (TASR) - Minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) plánuje riešiť otázku asistentov učiteľov pre deti so zdravotným postihnutím vo veľkej novele školského zákona.

"Je to citlivá záležitosť. Celý tento komplex otázok chceme dať do veľkej novely školského zákona," povedal na stredajšom (5.9.) rokovaní parlamentného školského výboru Čaplovič. Upozornil, že opatrenia si budú vyžadovať financie.

Reagoval tak na otázky poslancov, ktorí sa ho na asistentov učiteľov pýtali na základe výzvy od Spoločnosti Downovho syndrómu na Slovensku. Tá žiada, "aby deti so zdravotným postihnutím mali v procese inklúzie (základnej a strednej školy) nárok na asistenta učiteľa a boli im vytvorené podmienky pre ich začlenenie v bežných školách".

Vo výzve sa spoločnosť odvoláva na Dohovor OSN o právach osôb so zdravotným postihnutím, ktorý SR ratifikovala v roku 2010, a na Vyhlásenie Európskeho parlamentu z 18. apríla 2012 o deťoch s Downovým syndrómom. Zdravotne postihnutí od poslancov chcú, aby do novelizácií, ktoré ich v septembri čakajú, dali zmeny týkajúce sa prideľovania a financovania asistenta učiteľa pre deti so zdravotným postihnutím. Úpravu by podľa nich potreboval školský zákon aj zákon o financovaní základných a stredných škôl.