Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

Odhalenie: Kat Džihádista John pochádza z váženej londýnskej rodiny

Záber z videa z údajnej popravy Alana Henninga Foto: TASR/AP

Maskovaný militant extrémistickej skupiny Islamský štát (IS), známy pod prezývkou Džihádista John, je v skutočnosti Mohammed Emwazi, britský občan zo západného Londýna.

Londýn 26. februára (TASR) - Maskovaný militant extrémistickej skupiny Islamský štát (IS), známy pod prezývkou Džihádista John, je v skutočnosti Mohammed Emwazi, britský občan zo západného Londýna. Informovala o tom dnes BBC.

Podľa jej informácií ide o britského občana narodeného v Kuvajte, ktorý má 20-30 rokov.

Džihádista John, hovoriaci angličtinou s britským prízvukom, sa objavil na viacerých propagandistických videách IS, zachytávajúcich brutálne vraždy západných rukojemníkov.



Britské tajné služby jeho totožnosť odhalili už skôr, ale podľa BBC ju nezverejnili z operačných dôvodov.

Po prvý raz Emwazi vystupoval vo videu z vlaňajšieho augusta, keď zrejme zabil amerického novinára Jamesa Foleyho. Neskôr sa objavil ešte na minimálne štyroch ďalších podobných záznamoch; čierna kukla mu zakaždým skoro úplne zahaľovala tvár okrem očí.

Podľa BBC totožnosť Džihádistu Johna odhalili britské alebo americké tajné služby, avšak nie je jasné kedy. Britská kontrarozviedka MI5 sa však o Emwaziho ako o osobu podozrivú z extrémizmu zaujímala minimálne od roku 2011. V minulosti napríklad udržiaval kontakty s mužom, ktorý bol súčasťou siete podporujúcej islamistickú skupinu aš-Šabáb.

Britskí bezpečnostní predstavitelia odmietli tvrdenia BBC oficiálne komentovať.

Podľa denníka Washington Post Mohammed Emwazi pochádzal z dobre situovanej rodiny žijúcej v západnej časti Londýna. Po získaní vysokoškolského titulu v odbore počítačového programovania odcestoval okolo v roku 2012 do Sýrie, kde neskôr vstúpil do organizácie IS, uviedla agentúra Reuters.