Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Import

Ebola si vyžiadala už najmenej 1427 životov

Libérijskí vojaci udržujú poriadok v potravinovom distribučnom stredisku na predmestí West Point libérijskej metropoly Monrovia 22. augusta 2014. Foto: TASR/AP

Najviac nových prípadov úmrtí sa vyskytlo v Libérii, kde celkovo zaznamenali už najmenej 576 obetí.

Ženeva 22. augusta (TASR) - Epidémia eboly v krajinách západnej Afriky si od februára vyžiadala už najmenej 1427 ľudských životov. Vyplýva to z najnovšej bilancie, ktorú dnes zverejnila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Ebola bola laboratórne potvrdená alebo na ňu existuje podozrenie u 2615 osôb, pričom od ostatnej bilancie, zahŕňajúcej obdobie do 18. augusta, zaznamenala WHO v Guinei, Libérii, Nigérii a Sierre Leone 77 nových prípadov úmrtia na toto ochorenie.

Najviac nových prípadov úmrtí sa vyskytlo v Libérii, kde celkovo zaznamenali už najmenej 576 obetí. Ďalšími krajinami s rozsiahlym výskytom eboly sú Guinea a Sierra Leone, pričom šírenie ochorenia hlásia aj úrady v Nigérii, píše agentúra Reuters.

Viaceré zahraničné aerolínie a lodné spoločnosti v súvislosti s epidémiou pozastavili prepravu osôb a tovaru do hlavných miest Libérie, Sierry Leone a Guiney.

Ebola spôsobuje silné krvácanie a úmrtnosť na ňu môže byť až 90-percentná. Prenáša sa kontaktom s krvou a inými telesnými tekutinami infikovaného človeka.