Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Import

Ebola si už vyžiadala vyše 4000 životov, EÚ bude mimoriadne rokovať

Žena postihnutá vírusom ebola Foto: TASR/AP

Podľa správy si nákazlivá krvácavá horúčka vyžiadala životy 4033 pacientov spomedzi celkovo registrovaných 8399 potvrdených alebo pravdepodobných prípadov ochorenia.

Ženeva/Rím/Amsterdam/Moskva 8. októbra (TASR) - Na následky eboly zomrelo v západnej Afrike už viac ako 4000 ľudí. Vyplýva to z dnešnej informácie Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) so sídlom v Ženeve, o ktorej informovala tlačová agentúra Reuters.

Podľa správy si nákazlivá krvácavá horúčka vyžiadala životy 4033 pacientov spomedzi celkovo registrovaných 8399 potvrdených alebo pravdepodobných prípadov ochorenia.

V Libérii už zomrelo 2316 ľudí, čo je jednoznačne najviac zo všetkých krajín zasiahnutých epidémiou. V Sierre Leone neprežilo ochorenie 930 a v Guinei 778 ľudí. Osem úmrtí registrujú v Nigérii, jeden prípad, ktorý sa skončil smrťou pacienta, sa týka pracovníka misie Organizácie Spojených národov. Ochorenie sa vyskytlo aj v Senegale, Pobreží Slonoviny, kde však v rozpore s niektorými informáciami nedošlo k úmrtiam pacientov. Akási separátna vlna eboly vyčíňa v Konžskej demokratickej republike, kde zomrelo doteraz 43 zo 71 infikovaných.

Prípady infekcie pochádzajúce z Afriky už registrovali v USA, kde zaznamenali prvý prípad úmrtia. V Španielsku zomreli na následky ochorenia dvaja z Afriky prepravení infikovaní misionári, teraz tam bojuje o život zdravotná sestra, ktorá sa nakazila pri starostlivosti o jedného z nich.

Aj keď sa v poslednom období zdalo, že v Libérii i ďalších krajinách regiónu má počet nových infekcií klesajúcu tendenciu, v Libérii ani v Guinei tieto informácie podľa WHO a Lekárov bez hraníc nezodpovedajú realite a sú skôr dôsledkom neschopnosti preťaženého zdravotníckeho aparátu registrovať všetky ochorenia.

Budú sa prijímať ďalšie preventívne opatrenia

Mimoriadne rokovanie ministrov zdravotníctva členských štátov Európskej únie zvolala dnes úradujúca predsednícka krajina spoločenstva - Taliansko - už na 16. a nie 17. októbra, ako sa pôvodne predpokladalo. V Ríme o tom informoval tamojší rezort zdravotníctva.

Hlavnou témou by malo byť prijatie ďalších preventívnych opatrení s cieľom zabrániť možnému šíreniu ochorenia, a to s dôrazom na bezpečnostné opatrenia na letiskách.

Európskou úniou avizovaný letecký most do krajín západnej Afriky sužovaných epidémiou eboly sa dnes stal realitou.

Prvé lietadlo typu Boeing 747 s nákladom 100 ton humanitárneho materiálu dnes z Amsterdamu nabralo kurz Freetown, čo je hlavné mesto Sierry Leone. Ďalšie lety by mali smerovať do Libérie a Guiney.

Európska únia chce však vybudovať s investíciou troch miliónov eur aj evakuačný systém, za pomoci ktorého bude možné prepraviť infikovaných pracovníkov medzinárodných organizácií z regiónu do európskych nemocníc v priebehu menej ako 48 hodín. Európska komisia uvoľnila podľa vlastných informácií na pomoc zasiahnutým štátom od vypuknutia epidémie už okolo 180 miliónov eur.

Ruské úrady nariadili kontrolu študentov pochádzajúcich z krajín zasiahnutého regiónu.

Ako dnes informovali zdravotnícke orgány v Moskve, doteraz sa kontrole podrobilo 451 študentov, 101 z nich zostáva naďalej pod dohľadom, aj keď nie sú hospitalizovaní. Šestnásť vyšetrených hospitalizovali, avšak u žiadneho z nich sa zatiaľ diagnóza ebola nepotvrdila.

Miestne úrady vyslali špeciálne pripravené a vybavené zdravotnícke tímy na štyri letiská v Krasnodarskej oblasti, konkrétne do Krasnodaru, Soči, Gelendžiku a Anapy, s cieľom nájsť medzi pasažiermi prípadne infikovaných ebolou.

Ruská strana síce nevylučuje ojedinelé zavlečenie ochorenia do krajiny, vzhľadom na pripravenosť zdravotníkov však vylučuje jeho ďalšie šírenie.