Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Import

Ebolou sa môžu nakaziť desaťtisíce ľudí, varuje WHO

Zdravotník v ochrannom odeve sprejuje dezinfekčným prostriedkom telo muža, u ktorého je podozrenie, že zomrel na vírus ebola, v Monrovia, Libéria Foto: TASR/AP

Najproblematickejšia je situácia v Sierre Leone a Libérii, pričom mimoriadnou výzvou zostáva eliminácia choroby v libérijskej metropole Monrovia.

Ženeva 16. septembra (TASR) - Epidémia horúčky ebola v západnej Afrike si už vyžiadala najmenej 2461 životov. Ochorenie bolo celkovo potvrdené alebo naň existuje podozrenie u 4985 osôb. Vyplýva to z najnovšej bilancie, ktorú dnes zverejnila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

"Úprimne povedané, dámy a páni, kríza, ktorej čelíme, nemá v modernej dobe obdobu. Nevieme, kam až budú stúpať tieto čísla," uviedol na tlačovej konferencii v Ženeve zástupca generálnej riaditeľky WHO Bruce Aylward.

Predchádzajúca predpoveď, počítajúca s 20.000 nakazenými, už podľa neho nie je dostatočná. Počet infikovaných bude možné udržať "v rámci desaťtisícov" len v prípade, ak bude boj proti epidémií postupovať "oveľa rýchlejším" tempom, varoval Aylward.

Hrozba pre bezpečnosť a mier
Bezpečnostná rada OSN dnes vyhlásila epidémiu eboly v Afrike za "hrozbu pre medzinárodný mier a bezpečnosť" a vyzvala všetky krajiny, aby poskytli naliehavo potrebné zdroje a okamžitú pomoc krajinám bojujúcim s touto epidémiou.

Pätnásťčlenná BR OSN schválila jednohlasne rezolúciu, ktorá tiež vyzýva členské štáty medzinárodnej organizácie, letecké a dopravné spoločnosti "na odvolanie všeobecných cestovných a hraničných obmedzení, uvalených v dôsledku epidémie eboly, ktoré prispievajú k ďalšej izolácii dotknutých krajín a maria ich snahy reagovať," citovala z rezolúcie agentúra Reuters.

Rezolúcia vyzýva Libériu, Sierra Leone a Guineu, aby posilnili svoje národné zdravotnícke mechanizmy na účinnejšie diagnostikovanie, izolovanie a ošetrovanie pacientov s ebolou.

BR OSN má za úlohu udržiavať globálny mier a iba zriedkavo sa zaoberá a koná v záležitostiach verejného zdravia, napísala tlačová agentúra DPA.
Najviac prípadov ochorenia - vyše 2400 - zaznamenali v Libérii. Nasleduje Sierra Leone s viac ako 1600 a Guinea s 930 prípadmi. Práve v Guinei sa epidémia vlani v decembri začala. Nigéria hlási 21 nakazených a Senegal jedného chorého.

Podľa Aylwarda je hlavnou prioritu boja proti ebole v Libérii, ako najhoršie postihnutej krajine, vytvorenie dostatočných kapacít na rýchlu izoláciu infikovaných osôb, aby sa zabránilo ďalšiemu šíreniu vírusu.

Najproblematickejšia je podľa neho situácia v Sierre Leone a Libérii, kde sa ebola šíri na rozsiahlejších územiach, pričom mimoriadnou výzvou zostáva eliminácia choroby v libérijskej metropole Monrovia.

Medzinárodné úsilie má podporiť 59-členný zdravotnícky tím z Číny, ktorého súčasťou budú laboratórni experti a ďalší odborní personál. Spojené štáty majú vyslať do regiónu 3000 príslušníkov armády: ich úlohou bude v rámci boja proti ebole zabezpečovať zdravotnícku a logistickú podporu a poskytnúť 1700 nemocničných lôžok pre nakazených.

Globálna hrozba

Americký prezident Barack Obama
Foto: TASR/AP
Epidémia eboly v západnej Afrike smeruje k vymknutiu spod kontroly. Povedal to dnes americký prezident Barack Obama, ktorý zároveň vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby konalo rýchlejšie a poskytlo viac pomoci v záujme zabrániť šíreniu tejto smrtiacej choroby.

"Toto je krutá pravda. V západnej Afrike je ebola v súčasnosti epidemická, ako sme tomu predtým neboli svedkom. Vymkýna sa spod kontroly, zhoršuje sa," uviedol podľa agentúry Reuters Obama po schôdzke s vysokopostavenými predstaviteľmi amerického sektoru verejného zdravotníctva.

Scény opisované zdravotníckym personálom, ktorý navštívil postihnuté oblasti v západnej Afrike, sú "hrozné", dodal podľa agentúry DPA americký prezident.

Ako zdôraznil, bojovať proti ebole bude neľahká úloha, zdravotnícka komunita však vie, ako to urobiť. "Ak podnikneme primerané kroky, môžeme zachrániť životy; musíme však konať rýchlo. Nemôžeme tu premárniť čas," upozornil Obama na pôde amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC).