Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Import

Ebola zabila už takmer 2800 ľudí

Zdravotník v ochrannom odeve sprejuje dezinfekčným prostriedkom telo muža, u ktorého je podozrenie, že zomrel na vírus ebola, v Monrovia, Libéria Foto: TASR/AP

Zásoby experimentálneho lieku sa vyčerpali.

Ženeva/Freetown/Madrid 22. septembra (TASR) - Ebolou sa v západnej Afrike nakazilo už 5762 ľudí, z ktorých 2793 zomrelo. Vyplýva to z najnovšej bilancie, ktorú dnes zverejnila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Podľa WHO sa šírenie horúčky darí úspešne brániť v Senegale a Nigérii, v dvoch spomedzi piatich zasiahnutých západoafrických štátov.

Samostatná lokálna epidémia eboly, ktorá postihla Konžskú demokratickú republiku, si doteraz vyžiadala 40 životov spomedzi 71 infikovaných. Údaje zahŕňajú obdobie do 18. septembra.

Jedna z najviac postihnutých krajín Sierra Leone zaviedla minulý týždeň trojdňový zákaz vychádzania v snahe zastaviť šírenie eboly. Tamojšie úrady počas tohto obdobia zaznamenali ďalších 130 nových prípadov a u ďalších 39 sa preveruje podozrenie na nákazu.

Nezávislí zdravotnícki experti WHO neodporučili, aby boli voči zasiahnutým africkým krajinám uplatňované plošné zákazy cestovania alebo obchodovania. Obmedzovania letov a ďalšie podobné reštrikcie len prehlbujú izoláciu štátov, vážne oslabujú ich ekonomiky a komplikujú medzinárodné snahy o zastavenie epidémie.



V madridskej nemocnici Karola III. dnes hospitalizovali španielskeho kňaza Manuela Garciu Vieju, ktorý sa nakazil ebolou v Sierre Leone, odkiaľ ho letecky previezli do vlasti vojenským lietadlom. Pacient (69) sa nachádza vo vážnom stave, trpí ťažkou dehydratáciou a problémami s obličkami a pečeňou.

Madridská nemocnica nemá k dispozícii experimentálny liek Zmapp voči ebole, ktorého globálne zásoby sú už vyčerpané. Výrobca Mapp Biopharmaceutical v tejto súvislosti uviedol, že príprava ďalších dávok lieku môže potrvať aj niekoľko mesiacov.

Chorého španielskeho kňaza sa preto lekári budú pokúšať liečiť alternatívnymi metódami. Zvažujú aj možnosť podania krvného séra od pacienta, ktorý prekonal z eboly.