Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Import

Edmonton porazil Vancouver a je vo finále konferencie, čaká ho Dallas

Hráč Edmontonu Oilers Mattias Ekholm (14), brankár Stuart Skinner (74), Evan Bouchard (2) a Zach Hyman (18) oslavujú po víťazstve nad Vancouverom Canucks v siedmom zápase druhého kola play-off hokejového Stanleyho pohára NHL vo Vancouveri v pondelok 20. mája 2024. Foto: TASR/AP

Edmonton je deviatym tímom v profilige, ktorý vyhral v play off minimálne 40 sérií. Od jeho vstupu do súťaže v ročníku 1979/80 je v tomto smere ligovým lídrom.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
New York 21. mája (TASR) - Hokejisti Edmontonu Oilers sa prebojovali do finále Západnej konferencie zámorskej NHL. V rozhodujúcom siedmom stretnutí 2. kola play off zvíťazili na ľade Vancouveru Canucks 3:2 a sériu vyhrali 4:3 na zápasy. Hostia rozhodli o triumfe troma gólmi v druhej tretine. Edmonton sa v konferenčnom finále stretne s Dallasom, prvý duel je na programe v noci na piatok (2.30 SELČ) na ľade Stars.

Oilers zaznamenali všetky presné zásahy v prostrednej časti, keď sa postupne presadili Cody Ceci, Zach Hyman a v presilovej hre aj Ryan Nugent-Hopkins, ktorého gól bol napokon víťazný. "Je to niečo, o čom ako dieťa snívate, že skórujete v siedmom zápase. Stále mi to nedochádza, že sa nám to podarilo. Som šťastný, že sme uspeli a som rád, že sa mi to podarilo práve tu," povedal Nugent-Hopkins, ktorý sa narodil neďaleko Vancouveru v meste Burnaby. Druhé konferenčné finále v kariére čaká kapitána "olejárov" Connora McDavida. "Je vzrušujúce zdolať skvelý tím, akým je Vancouver. Nie je to tak dávno, čo sme tu pred pár mesiacmi robili rozhovor po stretnutí, v ktorom sme prehrali 1:8. Bola to veľmi tesná, vášnivá séria a užili si ju oba fanúšikovské tábory," povedal McDavid, ktorý v záverečnom dueli série nebodoval. Takmer istú asistenciu mu zmaril v prostrednej časti za stavu 1:0 brankár Arturs Šilovs, ktorý sa blysol skvelým zákrokom lapačkou po strele Leona Draisaitla. Strelu nemeckého útočníka ešte dokázal stlmiť hokejkou brániaci hráč, čo Šilovsovi uľahčilo situáciu. Draisaitl napriek tomu dokázal bodovať aj v dvanástom zápase vo vyraďovacej časti, keď si pripísal sekundárnu asistenciu pri góle Nugenta-Hopkinsa. Draisaitl je s 24 bodmi (8+16) najproduktívnejší hráč play off.

Vancouver dokázal ešte zápas zdramatizovať dvoma gólmi v treťom dejstve, keď sa presadili Conor Garland a Filip Hronek. Canucks však v záverečnej power play bez brankára nedokázali pridať tretí gól a vynútiť si predĺženie. "Chlapci vrátili rešpekt tomuto mestu a tomuto dresu. Fanúšikovia majú niečo, na čo môžu byť hrdí. Všetko je to vďaka hráčom," povedal Rick Tochet, tréner Canucks.

Edmonton je deviaty tím v profilige, ktorý vyhral v play off minimálne 40 sérií. Oilers postúpili do finále konferencie druhýkrát za uplynulé tri roky. Čeliť v ňom budú najlepšiemu tímu Západnej konferencie. "Dallas má skvelý tím. Majú hlboký káder, štyri vyrovnané formácie a skvelého brankára. Bude to veľká skúška, ale my sa na to tešíme," poznamenal McDavid.

Semifinále NHL štartuje v noci na štvrtok (2.00 SELČ), keď sa vo finále Východnej konferencie stretne New York Rangers s Floridou Panthers.


NHL - 2. kolo play off



semifinále Západnej konferencie - 7. zápas:

Vancouver Canucks - Edmonton Oilers 2:3 (0:0, 0:3, 2:0)

Góly:
52. Garland, 56. Hronek (Q. Hughes, Lindholm) - 22. Ceci (Kulak, Holloway), 26. Hyman (Bouchard, Nugent-Hopkins), 36. Nugent-Hopkins (Bouchard, Draisaitl). Brankári: Šilovs - Skinner, strely na bránku: 17:29

/konečný stav série: 3:4, Edmonton postúpil/



dvojice semifinále play off NHL:

finále Východnej konferencie:

New York Rangers - Florida Panthers



finále Západnej konferencie:

Dallas Stars - Edmonton Oilers