Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Import

Elektronické zdravotníctvo sa opäť posúva

Na snímke ministerka zdravotníctva SR Zuzana Zvolenská. Foto: TASR/Martin Baumann

Rezort zdravotníctva ruší tender na softvérové riešenie Národného zdravotníckeho informačného systému.

Bratislava 13. mája (TASR) - Slováci nebudú mať od roku 2016 elektronické preukazy poistencov, projekt eHealth sa opäť posúva, podľa nových odhadov by sa mal spustiť v roku 2017. Ministerstvo zdravotníctva ruší tender na softvérové riešenie Národného zdravotníckeho informačného systému (NZIS) nevyhnutného pre elektronizáciu zdravotníctva za vyše 40 miliónov eur bez DPH. Dôvodom je jeho zdržanie, ktoré by podľa ministerstva mohlo viesť k problémom s čerpaním eurofondov.

"Realizácia NZIS sa na základe týchto zmien odkladá o 12 mesiacov, čo však priamo nesúvisí s projektom Elektronické služby zdravotníctva. Prioritou ministerstva ďalej zostáva eHealth a práce na ňom pokračujú. Nevyhnutné úpravy legislatívy, súvisiacej s posunom realizácie, pripraví ministerstvo zdravotníctva v najbližších dňoch," uviedla hovorkyňa rezortu Martina Šoltésová.

Ministerstvo tento krok zdôvodňuje rizikom vracania eurofondov, ktoré mali na tento účel putovať v rámci Operačného programu Informatizácia spoločnosti. Vzhľadom na to, že tender napadol jeden z neúspešných uchádzačov, koná vo veci Úrad pre verejné obstarávanie. Ten od januára rozhoduje o námietke uchádzača. Ministerstvo upozorňuje, že vzhľadom na časový posun v projekte by sa nemuseli stihnúť dočerpať eurofondy. V takom prípade by hrozilo vrátenie celej sumy. Peniaze chce preto ministerstvo získať z prostriedkov programovacieho obdobia 2014 až 2020.

Ministerstvo vypísalo tender vlani v lete. Predpokladaná hodnota zákazky je 40,25 milióna eur bez DPH. Pôvodne sa plánovalo, že by sa projekt začal realizovať od decembra 2013, skončiť sa mal v septembri 2015. Okrem iného mal zabezpečiť infraštruktúru pre celonárodné pripojenie poskytovateľov zdravotnej starostlivosti do systému elektronického zdravotníctva.