Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Import

Europoslanci si uctili obete z Utrechtu a Christchurchu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Členovia zákonodarného zboru EÚ si zároveň uctili pamiatku obetí ničivého cyklónu Idai, ktorý postihol africké krajiny Mozambik, Zimbabwe a Malawi a vyžiadal si vyše 730 obetí na životoch.

Brusel/Štrasburg 25. marca (TASR) - Predseda Európskeho parlamentu (EP) Antonio Tajani v pondelok večer, na úvod plenárneho zasadnutia v Štrasburgu, vyzval europoslancov na minútu ticha za obete ozbrojených útokov v holandskom Utrechte a novozélandskom Christchurchi, cyklónu Idai v Afrike a masových stalinských deportácií v bývalom Sovietskom zväze.

Tajani vyjadril úprimnú sústrasť predsedovi vlády Holandska Markovi Ruttemu a rodinám obetí minulotýždňovej streľby na električku v Utrechte, ktorá si vyžiadala troch mŕtvych a troch vážne zranených.

Členovia zákonodarného zboru EÚ si zároveň uctili pamiatku obetí ničivého cyklónu Idai, ktorý minulý týždeň postihol africké krajiny Mozambik, Zimbabwe a Malawi a vyžiadal si vyše 730 obetí na životoch.

Útok pravicového extrémistu na dve mešity v novozélandskom meste Christchurch z 15. marca neprežilo 50 ľudí a ďalších 50 utrpelo zranenia.

Europoslanci si tiež pripomenuli aj 70. výročie začiatku masových stalinských deportácií v roku 1949. Sovietske bezpečnostné sily 5. marca 1949 pozatýkali okolo 90.000 ľudí z Estónska, Litvy a Lotyšska a následne ich deportovali do odľahlých oblastí krajiny. Mnohí z deportovaných zomreli počas ešte počas transportu alebo vo vyhnanstve. Tí, čo prežili, sa mohli vrátiť domov až po smrti diktátora Josifa Stalina v roku 1953. Uvedené tri pobaltské krajiny sa stali členmi EÚ v roku 2004.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)