Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Import

Európsky deň pacientov si pripomína aj Slovensko

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Každoročne sa koná 18. apríla, podnet na jeho uznanie Európskou komisiou iniciovalo v roku 2002 Združenie za aktívne presadzovanie občianskych práv (Active Citizenship Network).

Bratislava 18. apríla (TASR) – Európsky deň práv pacientov si pripomína aj Slovensko. Každoročne sa koná 18. apríla, podnet na jeho uznanie Európskou komisiou iniciovalo v roku 2002 Združenie za aktívne presadzovanie občianskych práv (Active Citizenship Network).

"Aj keď sa na Slovensku postupne zlepšuje dodržiavanie základných práv pacientov, zabúdame na dôsledné uplatňovanie princípu vzájomnej výpomoci pri vykonávaní činnosti vo verejnom záujme na ochranu práv v oblasti zdravotnej starostlivosti,"
informovala TASR prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov (AOPP) Katarína Kafková. Princíp vzájomnej výpomoci prináleží podľa nej občanom a ich združeniam, štátne orgány majú byť povinné ho podporovať.

"Na Slovensku máme stále legislatívne rezervy,"
myslí si. Vidí ich aj v priestore pre zapájanie sa občanov a ich pacientskej platformy do tvorby štátnej politiky, rozhodovacích procesov a kontrolných mechanizmov v zdravotníctve.

Ochrana práv pacientov je definovaná v Európskej charte práv pacientov. Tá bola predstavená v roku 2002 v Bruseli a zastrešuje všetkých pacientov bez rozdielu pôvodu, spoločenského postavenia alebo závažnosti ich ochorenia.

Charta vznikla ako základný nástroj na prevenciu a potláčanie nesprávneho zaobchádzania s pacientmi v krajinách Európskej únie. Obsahuje 14 základných práv, medzi inými aj právo na výber lekára a liečebného postupu, či právo na rešpektovanie pacientovho času. Tieto sú od roku 2005 súčasťou slovenskej legislatívy.