Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

Fajčiarom pri odvykaní môže pomôcť aplikácia iCoach

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Dospelých fajčiarov na Slovensku ubúda, v prípade detí a mládeže je však situácia iná. Fajčenie sa ročne na Slovensku podpíše pod úmrtie asi 11.000 ľudí.

Bratislava 18. januára (TASR) – Fajčiari sa môžu svojho zlozvyku zbaviť aj pomocou takzvanej aplikácie iCoach. Ide o digitálneho zdravotného trénera, ktorý je zadarmo dostupný online a pre mobilné aplikácie Apple a Android v 23 jazykoch pre 28 krajín Európskej únie.

Aplikácia bola vynovená vlani. Zaregistrovali sa už do nej tisíce Slovákov, oficiálne bola predstavená v roku 2011. "Je obzvlášť vhodná pre mladých ľudí. Takéto iniciatívy v boji proti fajčeniu vítame," povedala Darina Sedláková, riaditeľka Kancelárie WHO na Slovensku.

Aplikácia prevádza fajčiara piatimi progresívnymi fázami. Zahŕňa i niekoľko osobných fáz a špecifických výziev, ktoré sa zameriavajú na dosiahnuteľné ciele. Jej súčasťou je napríklad tlačidlo "Panika", ktoré pomôže odolať chuti na nikotín. Približne 25 percent zaregistrovaných ľudí prestalo úspešne fajčiť v priebehu jedného roka. Vekový priemer exfajčiarov na Slovensku je 29,3 roka. Viac informácií možno nájsť na webe www.exsmokers.eu/sk-sk/.

Dospelých fajčiarov na Slovensku ubúda, v prípade detí a mládeže je však situácia iná. Fajčenie sa ročne na Slovensku podpíše pod úmrtie asi 11.000 ľudí. Liečba chorôb spojených s týmto zlozvykom si okrem toho vyžiada aj finančné prostriedky vo výške 165 až 232 miliónov eur.

Závislosť od tabaku je v súčasnosti najrozšírenejšou a najsilnejšou závislosťou na svete. Tabakové listy spoznal svet pri objavení Ameriky a pôvodne sa používali na slávnostné a lekárske účely. Vo svete fajčí až 1,3 miliardy ľudí a na následky fajčenia ročne celosvetovo zomiera päť miliónov ľudí.