Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Import

Festival 4 živly ukáže film, ktorý v 1968 spopularizoval pojem zombie

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Festival otvoril kultový film V žiare noci, ktorý v roku 1967 nakrútil režisér Norman Jewison.

Bratislava 10. augusta (TASR) - Svetlo je témou Letného filmového festivalu 4 živly. V poradí 25. ročník podujatia sa od stredy (9. 8.) koná v Banskej Štiavnici. Premietne aj film, ktorý v roku 1968 spopularizoval pojem "zombie". "Ťahákom sú premietania na amfiteátri," uviedol pre TASR za organizátorov Peter Gašparík. Filmy, ktoré spája téma, ale líšia sa žánrami, metrážami, rokmi i krajinami produkcie, bude festival premietať do nedele 13. augusta.

"Okrem priestorov štiavnického kina, kultúrneho centra či kaviarní festival denne premieta aj na obľúbenom miestnom amfiteátri s výhľadom na nočné mesto," potvrdzuje Gašparík s tým, že premietania filmov, skúmajúcich fenomén noci, si môžu diváci pozrieť pod hviezdnym nebom vždy od 21.00 h.

Festival otvoril kultový film V žiare noci, ktorý v roku 1967 nakrútil režisér Norman Jewison. Štvrtkový večer bude patriť konverzačnej romanci Pred úsvitom, v ktorej režisér a scenárista Richard Linklater v roku 1995 spojil osudy amerického mladíka a francúzskej študentky na ceste Európou. Náhodné stretnutie vo vlaku z Budapešti do Viedne pretne ich cesty a dvojica sa rozhodne stráviť noc v uliciach rakúskej metropoly. "Film bude hľadať odpovede na otázku, ako veľmi sa dá za pár hodín zblížiť s celkom neznámou osobou," dodáva festival.

Premietne aj klasiku subžánru známeho ako "zombie horor" - Noc živých mŕtvych od režiséra Georgea A. Romera. "Práve tento film priniesol v roku 1968 celosvetovú popularitu pojmu ´zombie´, označujúcemu oživené mŕtvoly, bažiace po čerstvom ľudskom mäse," pripomína Gašparík snímku, ktorá zmenila históriu filmového hororu. V programe figuruje aj "upírsky" film Od súmraku do úsvitu, ktorú v roku 1996 podľa scenára svojho kamaráta Quentina Tarantina nakrútil režisér Robert Rodriguez.

Špeciálnu kolekciu filmov pripravil pre festival a ľudí, ktorí ho nenavštívia, streamovací portál DAFilms.sk. "V desiatke snímok, ktoré portál ponúka, vedľa seba stoja archívne filmy, klenoty domácej i zahraničnej tvorby, spoločne so snímkami, ktoré rezonovali na festivaloch či v kinodistribúcii v posledných rokoch. Všetky sú zastrešené témou Svetlo, ako kolekcia sú dostupné do nedele 13. augusta," avizuje festival.