Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Import

Filip Pokrývka zbiera diplomy v matematicko-fyzikálnych olympiádach

Filip, prvý zľava v druhom rade, sa pasuje s matematickými príkladmy, čo patrí k jeho obľúbeným činnostiam Foto: archív Filipa Pokrývku

Pretrpieť humanitné vedy a vrhnúť sa v ústrety Korešpondenčným seminárom, to je život nášho spolužiaka Filipa Pokrývku, možnože raz známeho a uznávaného programátora a technika...



Bánovce nad Bebravou 9. októbra (TASR) - Keď sa na našom gymnáziu povie „génius prírodných vied“, málokomu sa neobjaví ako prvý na zozname „vinníkov“. Mať informatiku v malíčku a vlastniť slušnú zbierku diplomov v matematicko-fyzikálnych olympiádach, o tom môžeme my - obyčajní smrteľníci iba snívať.  v matematicko-fyzikálnych olympiádach..


O tebe je známe, že vynikáš v predmetoch, ako matematika, fyzika a informatika. Kedy a čím si ťa získali?

Tieto predmety mám rád, pretože keď som sa na 2. stupni ZŠ začal zapájať do predmetových olympiád, zistil som, že mi idú, a tak som sa im začal venovať viac. Na fyzike ma najviac zaujala asi kinematika a z matematiky mám rád pekné príklady na dokazovanie, nie však geometrické. Teraz ma najviac baví asi informatika, pretože väčšinu voľného času trávim pri počítači – rád programujem, skúšam rôzne iné programy.

Čo hovoríš na profesorov tvojich obľúbených predmetov? Navštevuješ aj nejaký krúžok?

Som rád, že ma učia tí, ktorí ma učia. Ich výkladu dostatočne rozumiem a ak mám nejaké otázky navyše, s radosťou mi odpovedia. A čo sa týka krúžkov, počas školského roka navštevujem fyzikálny krúžok. Vedie ho pán profesor Žitňanský, ktorý ma tu pripravuje na Fyzikálne olympiády.

Na maturitu sa vyberajú, okrem dvoch jazykov, už iba dva povinné predmety. Pre ktoré si sa rozhodol?
Filip na rodinnej dovolenke pod Vršatcom
Foto: archív Filipa Pokrývku

Informatika mi ide najlepšie a na hodinách sa dosť nudím. Takže som si vybral seminár z matematiky, ktorú potrebujem k informatike, a druhý mám z fyziky, z ktorej by som tiež rád maturoval.A v iných predmetoch ako sa ti darí?Na ostatných predmetoch musím dávať pozor, aby som mal dobré známky. Aj keď ma nebavia. Humanitné predmety v škole nejako pretrpím. Na základnej ma ešte bavila aj biológia a chémia, ale v poslednom čase zisťujem, že ich moc nemusím. Z biológie som párkrát riešil olympiádu.

Minulý školský rok si vyhral krajské kolo v Matematickej olympiáde, kat. B. Zúčastnil si sa na nej jediný z nášho gymnázia? Čakal si víťazstvo?

Nie, súťažil tam so mnou aj Michal Korbela zo septimy, ktorý skončil druhý a od spoločného prvenstva nás delil iba jeden bod. Do celoslovenského kola sa z tejto kategórie nepostupuje, iba z vyššej, t.j. kat. A. Víťazstvo som nečakal, pretože som nevyriešil správne posledné dve úlohy. Takže to, že som vyhral, ma samozrejme potešilo, ale bol som aj sklamaný, že som toto kolo nevyriešil lepšie. A na vyhodnotení súťažiacich som získal diplom a kalkulačku.

A čo iné úspechy?

Ako druhák na gymnáziu som vo fyzike vo svojej kategórii skončil štvrtý v kraji a v informatike prvý v kraji a tretí na Slovensku. Na základnej škole som začal riešiť Olympiádu mladých vedcov, v ktorej som sa postupne prebojoval až do celoslovenského kola medzi 6-tich najlepších, ktorí mali ísť reprezentovať SR na celosvetové kolo IJSO. Konalo sa v africkej Nigérii, kde sme nakoniec nemohli odcestovať, keďže cesta do tejto krajiny v tej dobe bola len na vlastné riziko. Tak nám poslali odškodné – darček v podobe vecných cien, ako balíčky inteligentnej plastelíny, magické guľôčky, levitron a pod.

Ako na tvoje úspechy reagujú rodičia? Máte v rodine podobného fanatika, ako si ty?

Rodičom sa veľmi páči, keď vyhrám nejakú olympiádu, ale už si na to aj zvykli. Podporujú ma, chcú, aby som sa dostal na dobrú vysokú školu. A fanatika prírodných vied v rodine zrovna nemáme, ale môj ujo sa zaujíma o elektroniku, je správcom káblových sietí a ocino je elektrikár. No nezaujíma ich matematika na vyššej úrovni, ako potrebujú. Bratovi, ktorý je deviatak v matematickej triede, to tiež páli, ale skôr ho zaujímajú humanitné vedy, hoci ani v matematike nie je najhorší, len ho to nebaví. A už spomeniem aj maminu, tá je vyučená šička.

Máš rozohrané nejaké súťaže cez internet?
61. ročník krajského kola v Matematickej olympiáde, kat. B. Filip je sediaci, spomedzi svojich súperov, prvý zľava
Foto: archív Filipa Pokrývku

Zapájam sa do korešpondenčných seminárov z matematiky a informatiky, na ktorých sa pretekáme spolu s Michalom Korbelom. Od 1. ročníka SŠ sme sa už zúčastnili na mnohých sústredeniach. Ak by ste nevedeli, korešpondenčné semináre sú súťaže, kde sa riešenia úloh posielajú do určitého termínu buď poštou, alebo elektronicky, e-mailom. Odmenou za úspešné vyriešenie úloh týchto seminárov je sústredenie, väčšinou bývajú dve za rok z každej súťaže. Každý seminár pozostáva z troch letných a troch zimných sérií, pričom po každej sérii je letné alebo zimné sústredenie. Zakaždým sa na nich zúčastňuje 20-30 najlepších riešiteľov. Dozvieme sa tu veľa nových informácií a zaujímavostí zo spomínaných predmetov, na ktoré nie je v škole čas.

Čo ešte robievať počas svojho voľného času ?

Najradšej sa venujem behaniu. Rekreačne behám už asi dva roky. Nedávno som začal v Bánovskej bežeckej lige. Je to liga, čo znamená, že má viac kôl a v každom kole sa za jednotlivé umiestnenia dostávajú určité body. Zatiaľ som v celkovom rebríčku na 9.-10. mieste, čiže asi v prvej tretine. Nájdem si čas aj na knižky, väčšinou sci-fi alebo fantasy. Nemám nijakého obľúbeného autora. Keď ma zaujme nejaká kniha, tak si ju prečítam. Taktiež rád lepím papierové modely. Zatiaľ som zlepil modely áut, ako sú Enzo Ferrari či Mitsubishi Lancer. Zlepil som aj model Bojnického zámku a kamióna Mercedes. Aktuálne lepím model Trabanta z českého časopisu ABC, v ktorom sa tieto vystrihovačky nachádzajú.

Počula som, že vieš aj veľmi pekne kresliť.

Kreslil som, ale už dávno, ešte na základnej škole, aj to len pre seba a obrázky nikde neboli vystavované, ani ich už nemám. Už nekreslím, lebo nemám čas a ani neviem kresliť (podľa mňa som ani nikdy nevedel).

Predpokladám, že si sa už zamýšľal nad vysokou školou. Máš aspoň všeobecnú predstavu, čím by si sa chcel stať?

Zatiaľ neviem, kam presne by som chcel ísť po gymnáziu. Viem len, že by som chcel študovať matematiku a informatiku alebo fyziku. Ešte sa rozhodnem, čo z toho si vyberiem. Určite by som nechcel byť učiteľom, pretože na to nemám povahu. Možno by som šiel do výskumu alebo niekde za programátora, možno za technika...

Máš nejaký vzor?

Svoj vzor nemám. Čo sa týka významných osobností, skôr ma zaujíma, na čo nové prišli, ako ich osobný život.

Na čo konkrétne momentálne upriamuješ svoju pozornosť?

Aktuálne čakám na nové zadania niektorých súťaží. Zadania z Matematickej olympiády už sú uverejnené, tak teraz riešim tie, kým neprídu zadania z Korešpondenčných seminárov.

Ivana Mišáková, Gymnázium Janka Jesenského, Bánovce nad Bebravou