Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Import

Francúzka nakazená ebolou sa podrobí experimentálnej liečbe

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/AP

Ženu dnes previezli do Francúzska, kde ju okamžite hospitalizovali vo vojenskej nemocnici neďaleko Paríža.

Paríž 19. septembra (TASR) - Francúzskej dobrovoľníčke humanitárnej organizácie Lekári bez hraníc (MSF), ktorá sa ako zdravotníčka v Libérii nakazila vírusom ebola, poskytnú vo Francúzsku experimentálnu liečbu. Informovala o tom dnes v Paríži francúzska ministerka zdravotníctva Marisol Tourainová.

Ženu dnes previezli do Francúzska, kde ju okamžite hospitalizovali vo vojenskej nemocnici neďaleko Paríža.

Tourainová pre rozhlasovú stanicu RTL uviedla, že dala súhlas, aby rovnaká experimentálna liečba bola poskytnutá aj prípadným ďalším nakazeným.

Ženu, ktorá je prvou Francúzkou a prvým zahraničným členom tímu MSF nakazeným ebolou, umiestnili v Libérii do karantény už v utorok, keď sa u nej začali prejavovať symptómy ochorenia.

Epidémii spôsobenej vírusom ebola už v západnej Afrike podľahlo najmenej 2630 ľudí, väčšinou obyvateľov Guiney, Sierry Leone a Libérie. Podľa štatistiky MSF sa nakazilo aj jej sedem miestnych zamestnancov. Celkovo sa vírusom eboly doteraz nakazili stovky lekárov a zdravotníkov.

Epidémiu eboly v Afrike vyhlásila dnes Bezpečnostná rada OSN za "hrozbu pre medzinárodný mier a bezpečnosť" a vyzvala všetky krajiny, aby poskytli naliehavo potrebné zdroje a okamžitú pomoc krajinám bojujúcim s touto epidémiou. Súčasne vyzvala svoje členské štáty, ako aj letecké a dopravné spoločnosti "na odvolanie všeobecných cestovných a hraničných obmedzení, uvalených v dôsledku epidémie eboly, ktoré prispievajú k ďalšej izolácii dotknutých krajín a maria ich snahy reagovať".

Rezolúcia vyzýva Libériu, Sierru Leone a Guineu, aby posilnili svoje národné zdravotnícke mechanizmy na účinnejšie diagnostikovanie, izolovanie a ošetrovanie pacientov s ebolou.