Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Import

Francúzsky prezident prijme v piatok v Paríži kancelárku Merkelovú

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Emmanuel Macron, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Obaja štátnici budú diskutovať o otázkach európskej, ako aj inej medzinárodnej politiky, avšak predovšetkým o blížiacom sa 55. výročí podpísania bilaterálnej zmluvy o spolupráci a priateľstve.

Paríž 18. januára (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa v piatok v podvečerných hodinách stretne v Paríži s nemeckou spolkovou kancelárkou Angelou Merkelovou.

Obaja štátnici budú pri tejto príležitosti diskutovať o otázkach európskej, ako aj inej medzinárodnej politiky, avšak predovšetkým o blížiacom sa 55. výročí podpísania bilaterálnej zmluvy o spolupráci a priateľstve (22. januára).

Tzv. Elyzejskú zmluvu podpísali v Elyzejskom paláci v Paríži 22. januára 1963 vtedajší francúzsky prezident Charles de Gaulle a nemecký spolkový kancelár Konrad Adenauer.

Dokument sa stal základom zbližovania oboch niekdajších nepriateľov v dvoch svetových konfliktoch.

Zmluva zaviazala vlády oboch krajín ku konzultáciám o všetkých dôležitých otázkach zahraničnej, bezpečnostnej, mládežníckej a kultúrnej politiky. Navyše predpokladala pravidelné stretnutia predstaviteľov oboch krajín na vládnej úrovni.

Na záverečnej podobe textu dokumentu sa výraznou mierou podieľali diplomat François Seydoux de Clausonne na francúzskej a kancelárov zahraničnopolitický poradca Horst Osterwald na nemeckej strane.