Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Import

Po vyprázdnení tábora pri Idomeni je situácia v oblasti pokojná

Na snímke policajti stoja vedľa migrantov v provizórnom utečeneckom tábore v gréckej obci Idomeni 24. mája 2016. Foto: TASR/AP

Grécka vláda avizovala, že v Idomeni zostane polícia, aby sa tam migranti nevrátili. Zrušené majú byť aj menšie tábory v širšom regióne.

Atény 27. mája (TASR) - Deň po vyprataní provizórneho utečeneckého tábora pri dedine Idomeni na severnej hranici Grécka panoval dnes ráno v oblasti pokoj, informovali v správach zhodne grécke médiá. Podľa reportéra štátnej televízie nebolo v tábore vidno už žiadneho migranta. Znovu otvorené bolo aj železničné spojenie s Macedónskom, píše agentúra DPA.

Grécka vláda už vo štvrtok avizovala, že v Idomeni zostane polícia, aby sa tam migranti nevrátili. Zrušené majú byť aj menšie tábory v širšom regióne. Početní migranti odišli z tábora pri Idomeni v utorok ešte pred začiatkom jeho vyprázdňovania a ukryli sa v okolitých lesoch. Iní čakajú v menšom improvizovanom tábore pre meste Polykastro 20 kilometrov južnejšie.

Prioritou je teraz zrušenie menšieho neoficiálneho tábora v prístave Pireus, kde sa nachádza okolo 2000 ľudí, ako aj provizórneho štátneho tábora na niekdajšom letisku v Aténach s približne 4500 migrantmi, oznámila vláda. Aj týchto ľudí by mali podľa nej umiestniť do oficiálnych organizovaných táborov.

Námestník ministra vnútra pre imigračnú politiku Ioannis Muzalas v gréckej televízii priznal nedostatky v štátom vytvorených táboroch. Podľa jeho slov by ich však mali odstrániť v najbližších týždňoch.

Nevyhovujúce podmienky?

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) dnes vyjadril znepokojenie nad tým, že migrantov a utečencov z provizórneho tábora v pohraničnej gréckej obci Idomeni evakuovali na viaceré miesta s "nevyhovujúcimi životnými podmienkami". Informovala o tom tlačová agentúra AP.

UNHCR uviedol, že niektorých evakuovaných previezli do "spustnutých skladísk a tovární" s nedostatočným prístupom k potravinám, vode, toaletám, sprchám a elektrine.

Hovorkyňa UNHCR Melissa Flemingová dnes na brífingu v Ženeve vyzvala grécke úrady, aby s finančnou podporou od Európskej únie "rýchlo našli náhradu" tým migrantom a utečencom, ktorých vysťahovali z tábora Idomeni pri hranici s Macedónskom.

Úrad OSN v dnešnom vyhlásení vyjadril znepokojenie, že niektoré rodiny počas prevozu z Idomeni rozdelili, ale dodal, že evakuácie prebehli "bez použitia sily".