Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

Hepatitídou typu C je nakazený každý 50. človek

Ilustračné foto Foto: TASR/Tomáš Halász

Na Slovensku sa šíri medzi narkomanmi.

Bratislava 30. júla (TASR) - Hepatitídou typu C je podľa odhadov Svetovej zdravotníckej organizácie v európskom regióne nakazený každý päťdesiaty človek. Vírusových hepatitíd je niekoľko hlavných druhov – A, B, C, D a E – a všetky môžu viesť k vážnym ochoreniam pečene. Väčšina nakazených o svojej infekcii nevie, pretože ochorenie nemá vedľajšie príznaky. Hepatitídu odhalí len test, pričom skoré zistenie výrazne zvyšuje účinnosť liečby.

Prevencii šírenia hepatitíd sa od roku 1997 venuje aj občianske združenie Odyseus, známe predovšetkým programom výmeny injekčných striekačiek. "Výskyt hepatitídy typu C medzi injekčnými užívateľmi drog je pomerne vysoký, a to najmä z dôvodu zlej dostupnosti liečby, nových striekačiek, ale aj nedostatočného financovania programov na znižovanie rizík. V možnom ohrození sú aj ľudia, ktorí užívajú drogy šnupaním. Často ide o mladých ľudí, ktorí užívajú drogy rekreačne," povedala Miroslava Žilinská z občianskeho združenia Odyseus.

Riziko nakazenia hepatitídou typu C existuje aj pri používaní trubičky na šnupanie, na ktorej môže byť okom neviditeľné množstvo krvi. Aj preto občianske združenie tento rok rozšírilo svoje aktivity na prevenciu v tejto rizikovej skupine. „V rámci projektu TABU TÉMY OTVORENE, ktorý podporil Program Aktívne občianstvo a inklúzia, sme vo vybraných bratislavských kluboch pripravili informačnú kampaň o rizikách užívania drog šnupaním. Pre užívateľov drog na letných festivaloch máme pripravené špeciálne sety na šnupanie s cieľom znížiť riziko prenosu chorôb," priblížila Žilinská.

Obzvlášť nebezpečné sú vírusy hepatitídy typu B a C. Kým na hepatitídu typu B existuje očkovanie, pred hepatitídou typu C, ktorá sa prenáša krvou, ochráni len prevencia.