Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Import

Hochschornerovci vybojovali bronz v C2, zlato a striebro získali Briti

Na snímke bratia Hochschornerovci s bronzovými medailami Foto: TASR/Martin Baumann
Slovenskí vodní slalomári Pavol a Peter Hochschornerovci získali na OH 2012 v Londýne bronz v C2. Foto: TASR/Martin Baumann
Slovenskí vodní slalomári Pavol a Peter Hochschornerovci získali na OH 2012 v Londýne bronz v C2. Foto: TASR/Martin Baumann

Slovenskí vodní slalomári Pavol a Peter Hochschornerovci získali na OH 2012 v Londýne bronz v C2.

Londýn 2. augusta (TASR) - Slovenskí vodní slalomári bratia Pavol a Peter Hochschornerovci získali na OH 2012 v Londýne bronz v C2. Trojnásobni olympijskí šampióni v tejto disciplíne z OH 2008 v Pekingu, OH 2004 v Aténach a OH 2000 v Sydney skončili v areáli Lee Valley White Water Centre na treťom mieste so stratou 1,87 s na Britov Tima Baillieho a Etiennea Stotta, triumf domácich farieb spečatili ziskom striebra David Florence s Richardom Hounslowom.

Hochschornerovcov vo finále pripravil o zisk unikátneho štvrtého olympijského zlata ťuk na šestnástej bránke. Bratislavské dvojičky sa postarali o tretí bronz pre Slovensko na londýnskych hrách. Ich kolega z divokej vody Michal Martikán vybojoval v utorok kov rovnakého lesku v C1, v nedeľu sa o prvú medailu zaslúžila skeetarka Danka Barteková. Získať zlato v tej istej individuálnej disciplíne na štyroch OH za sebou sa doposiaľ podarilo iba trom športovcom. Tým posledným bol americký atlét Carl Lewis, ktorý triumfoval v skoku do diaľky na OH 1984 v Los Angeles, OH 1988 v Soule, OH 1992 v Barcelone i OH 1996 v Atlante.

Hochschornerovci postúpili do šesťčlenného finále z druhého miesta, keď za Florenceom a Hounslowom zaostali o 11 stotín. Slovenskí deblisti si pripísali dve trestné sekundy za ťuk na piatej bránke, v ďalšom priebehu trate však zajazdili čisto. Prekvapením bolo vypadnutie úradujúcich majstrov Európy Čechov Jaroslava Volfa s Ondřejom Štěpánkom. Vo finále nasadili Briti Baillie s Stottom veľmi vysokú latku, ktorú sa už nepodarilo nikomu prekonať. Previedli čistú jazdu a vo finiši boli rýchlejší ako ostatné lode. Hochschornerovci boli po zaváhaní na 16. bránke v cieli strieborní, predstihli ich však ešte Florence s Hounslowom a v areáli vypukol ošiaľ britskej radosti.


Hochschornerovci po zisku bronzu v C2 sklamaní



Slovenskí reprezentanti boli v cieli sklamaní, že sa im nepodarilo získať štvrté zlato. "Som naštvaný sám na seba, že sme nepredviedli to, na čo sme mali. Sami sme si to pokazili, spravili sme chyby, ktoré nás odsunuli dozadu," povedal pre RTVS Peter Hochschorner.

"Nešlo sa nám dobre od prvých brán. Nesadol nám začiatok, z toho pramenili aj ďalšie chyby. Príliš sme to tlačili a to sa v tomto športe nevypláva. Treba nechať loď plávať na vode a nie robiť proti tomu. Trápili sme sa počas celej jazdy, padol aj jeden ťuk, takže to nebola určite jazda na zlatú medailu." "Háčik" slovenskej deblovky Pavol Hochschorner na margo finálovej jazdy poznamenal: "Sme sklamaní, pretože určite všetci od nás očakávali zlato. Bola to pre nás ťažká trať, ktorá nám príliš nesadla, trápili sme sa od začiatku do konca. Keď sme na šestnástke ťukli a začal navyše fúkať nepríjemný vietor, obával som sa, že budeme bez medaily." Sklamanie neskrýval ani tréner a otec olympionikov Peter Hochschorner st. "Briti si išli svoje, na čo mali. Aj s dotykom brány sa dali zdolať. Zohralo úlohu, že trať bola priškrtená, menej technická, bola veľmi čitateľná a takýto charakter pri dotyku rozhodne."

Neradovali sa, zvykli si na zlaté, chceli štvrtú olympijskú, jedinečnú, majú len bronz. Jednoduchosť v konštatovaní, no u Hochschornerovcov s obrovskou výpovednou hodnotou. Zdolať bratskú dvojičku zo Slovenska je unikát, pretože oni sami sú unikátni. Pôsobivá hymna God Save the Queen rozospievala údolie Lee Valley aj preto, že vyniknúť obom britským deblovkám umožnili práve Hochschornerovci, roky neomylní, roky dominantní. Tentoraz naozaj boh ochraňoval kráľovnú a jej 'poddaných', na 'Hochšíkov' trochu zanevrel.

Hochschornerovci si po londýnskych hrách so ziskom troch zlatých a jednej striebornej medaily upevnili pozíciu najúspešnejších slovenských olympionikov v ére samostatnosti. Už po Pekingu sa dostali aj na prvé miesto i v historickom rebríčku olympijských medailistov z radov rodákov. Na vedúcej priečke vystriedali uhorského plavca Zoltána Halmaja, ktorý nazbieral dve zlaté, štyri strieborné a dve bronzové medaily.


Tešia sa na Rio


Tri plus jedna, 3x zlato, raz bronz, polemika, aká bude na rade. "Zo Slovenského pohára," vtipne navodil úsmevnú atmosféru Pavol. "Naozaj neviem, všetko závisí od toho, aké inšpirácie nás potlačia ďalej. Brazílske Rio nie je ďaleko, o štyri roky, máme sa už teraz na čo tešiť." Peter Hochschorner pripomenul zdravie, bez neho by sa nemohli spriadať plány. "Zatiaľ nám slúži, Londýn by nás mohol nakopnúť a motivovať do ďalších úspešných sfér."

Peter Hochschorner priblížil úspornú rétoriku na štarte. "Upozornili sme sa navzájom na to, čo by sa nemalo zabudnúť, čo netreba podceniť, inak sme už nič nerozoberali." Pavol Hochschorner o cieli: "Len som sa pozrel na čas a radosť vo mne nevyvolal. Po tom nešťastnom ťuku som dostal chuť na väčšie riziko, drel som naplno, koľko sily stačili. Výraz v mojej tvári po dopádlovaní asi stál za všetky slová."


Výsledky:

C2: 1. Tim Baillie, Etienne Stott (V. Brit.) 106,41, 2. David Florence, Richard Hounslow (V. Brit.) 106,77, 3. Pavol HOCHSCHORNER, PETER HOCHSCHORNER (SR) 108,28, 4. Gauthier Klauss, Matthieu Peche (Fr.) 109,17, 5. Piotr Szczepanski, Marcin Pochwala (Poľ.) 110,51, 6. Hu Minghai, Šu Junrong (Čína) 112,85