Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

J.HRABKO KOMENTUJE VYŠETROVANIE VRAŽDY J.KUCIAKA: Vďaka

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

Juraj Hrabko komentuje posun vo vyšetrovaní kauzy dvojnásobnej vraždy.

Spravodlivosť sa po vražde dvoch mladých ľudí postavila na štartovaciu čiaru. Je to potvrdené tými, ktorí to ako jediní potvrdiť môžu: orgánmi činnými v trestnom konaní. Presnejšie, vedením polície, špeciálnymi prokurátormi, ale už tiež súdom: chytili ich, sedia vo väzení a čakajú na súdny proces.

Zatiaľ pravdepodobne ešte nelapili všetkých, dôležité však je, že chytili tých, ktorí skutok vykonali - bez nich by sa totiž naozaj nestal. A bez akéhokoľvek zľahčovania či podceňovania možno povedať, že zvyšok je vecou už viac rutinných postupov, hoci ani akýkoľvek iný signál pritom nemožno zanedbať.

Toto a iba toto je po vražde dvoch mladých ľudí skutočne dôležité. Nie mediálne škriepky o tom, či je 7 mesiacov od vraždy po zadržanie páchateľov na základe presvedčivých dôkazov veľa alebo málo. Prípadne, či je suma 70 tisíc eur málo alebo veľa. V súvislosti s tým, čo sa stalo, je to vulgárne, sprosté a neprofesionálne. Ďalšie slovenské špecifikum, ktoré nemôže a nedokáže ospravedlniť ani to, že sa týka ich kolegu.

Príde čas, kedy nielen súdy, ale spolu s nimi aj zvyšok spoločnosti bude mať možnosť sa presvedčiť o vierohodnosti i sile dôkazov a posudzovať správnosť postupu policajtov a prokurátorov. Verejná debata bude aj o primeranosti a výške uloženého trestu alebo v opačnom prípade, o dôvodoch oslobodenia spod obžaloby. Ani to totiž nemožno v tomto štádiu vylúčiť.

Zatiaľ sa však netreba vôbec báť povedať, že zadržanie a obvinenie štyroch osôb, ktoré sú spájané s vraždou, je úspechom. Áno, je to úspech.

A každému, kto k nemu prispel, patrí v tomto prípade vďaka.