Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Import

Hygienici uložili firme, podnikajúcej s plynom, 500-eurovú pokutu

Na snímke modelovanie systému atmosféra - oceány doložilo úlohu atmosférického oxidu uhličitého ako „ termostatu “, regulujúceho teplotu pri povrchu Zeme. Na hornej stupnici nad označením CO2 je atmosférický obsah tohto plynu v milióntinách, na dolnej stupnici zodpovedajúca globálna teplota v stupňoch Fahrenheita. Foto: TASR/AP

Dôvodom pokuty bolo porušenie povinnosti predložiť návrh na uvedenie priestorov do prevádzky príslušnému orgánu štátnej správy na úseku verejného zdravotníctva.

Banská Bystrica 20. októbra (TASR) - Spoločnosť Slovplyn, Banská Bystrica, dostala od banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) pokutu vo výške 500 eur. Firma, ktorej predmetom činnosti je skladovanie a predaj plynu (propán-bután, kyslík), plnenie tlakových nádob a nádrží motorových vozidiel plynom, sa nevedela preukázať platným rozhodnutím hygienikov. Informovala o tom dnes hovorkyňa RÚVZ Mária Tolnayová.

Podľa nej dôvodom na uloženie pokuty bolo porušenie povinnosti predložiť návrh na uvedenie priestorov do prevádzky príslušnému orgánu štátnej správy na úseku verejného zdravotníctva, ktorým je banskobystrický RÚVZ. Rozhodnutie o uložení pokuty aj s podrobným odôvodnením podpísal v piatok (17.10.) regionálny hygienik Cyril Klement.

"Podnet na výkon štátneho zdravotného dozoru (ŠZD) na túto spoločnosť bol u nás zaevidovaný 18. augusta tohto roku a podala ho jedna bratislavská spoločnosť. V prvej časti podania týkajúcej sa nesprávneho uvádzania adresy prevádzkarne a obsahu údajov, ktoré boli uvedené na priloženom pokladničnom doklade, nie je RÚVZ vecne príslušný. Podnet sme preto postúpili na daňový a živnostenský úrad v Banskej Bystrici," vysvetlila Martina Kováčová z oddelenia preventívneho pracovného lekárstva a toxikológie RÚVZ. Ako dodala, druhá časť podnetu, ktorá sa týkala porušovania zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, bola preverená začiatkom septembra v priestoroch prevádzkarne v Brezne i v mieste sídla firmy v Banskej Bystrici.

"Pri výkone ŠZD sa zistilo, že spoločnosť začala svoju činnosť prevádzkovať v roku 2005. Jej konateľ sa nepreukázal platným rozhodnutím RÚVZ na uvedenie priestorov do prevádzky podľa platnej legislatívy. Následne RÚVZ zaslal spoločnosti Slovplyn oznámenie o začatí správneho konania vo veci uloženia pokuty za správny delikt na úseku verejného zdravotníctva," uzavrela Tolnayová.