Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Import

India zmierňuje bezpečnostné opatrenia v regióne Džammú a Kašmír

Indický moslim kráča okolo príslušníkov indických polovojenských síl, ktorí hliadkujú v indickom meste Džammú Foto: TASR/AP

Najmenšiu časť historického Kašmíru s názvom Aksai Čin ovláda napriek indickým nárokom Čína. Pakistan čínsku zvrchovanosť nad touto oblasťou uznáva.

Naí Dillí 17. augusta (TASR) - Úrady v indickom štáte Džammú a Kašmír začali v sobotu obnovovať telefonické spojenia takmer dva týždne po tom, ako India v tomto regióne zaviedla bezpečnostné opatrenia. Informovala o tom agentúra AP.

Indická vláda 5. augusta spornému regiónu Džammú a Kašmír v severozápadnej časti krajiny odobrala osobitný štatút. V hlavnom meste regiónu Šrínagar a okolitých častiach platil zákaz vychádzania. Zároveň bol zablokovaný prístup na internet, nefungovali súkromné mobilné siete a pevné linky, a boli zakázané všetky verejné zhromaždenia.

Úrady oznámili, že obmedzenia sú postupne rušené vo väčšine oblastí a vládne úrady majú byť otvorené v priebehu soboty. Prevádzka autobusov hromadnej dopravy v niektorých vidieckych oblastiach sa obnovila a podľa polície boli vo viacerých častiach regiónu zmiernené aj obmedzenia pohybu osôb.

Fungovanie mobilných sietí a internetu bolo podľa najnovších správ obnovené len v oblasti Džammú, kde majú prevahu hinduisti a nehrozia tam protesty proti indickej vláde, uvádza AP.

Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov (BR OSN) zasadala v súvislosti so situáciou v regióne Džammú a Kašmír v piatok na žiadosť Číny a Pakistanu. BR OSN však podľa AP počas zasadnutia, ktoré sa uskutočnilo za zatvorenými dverami, nepodnikla žiadne kroky.

Väčšina historického územia Kašmíru je rozdelená medzi regionálnych rivalov Indiu a Pakistan, pričom oba štáty si robia nároky na celý tento himalájsky región. V indickom zväzovom štáte Džammú a Kašmír, obývanom prevažne moslimami, prebieha od roku 1989 ozbrojené povstanie proti indickej vláde.

Najmenšiu časť historického Kašmíru s názvom Aksai Čin ovláda napriek indickým nárokom Čína. Pakistan čínsku zvrchovanosť nad touto oblasťou uznáva.