Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Import

Izraelská armáda poprela, že pochovala v nemocnici Gaze Palestínčanov

Na archívnej snímke izraelskí vojaci. Foto: TASR/AP

Úrad pre civilnú obranu v Pásme Gazy v utorok uviedol, že zdravotníci našli už takmer 340 tiel v Násirovej nemocnici v meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy.

Jeruzalem 23. apríla (TASR) - Izraelská armáda (IDF) poprela "nepodložené" tvrdenia, že jej vojaci pochovali v nemocnici v Pásme Gazy stovky tiel Palestínčanov. Izraelskí vojaci si podľa nej telá len prezreli počas pátrania po rukojmníkoch. TASR o tom informuje podľa utorkovej správy agentúry AFP.

Úrad pre civilnú obranu v Pásme Gazy v utorok uviedol, že zdravotníci našli už takmer 340 tiel v Násirovej nemocnici v meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy. Podľa nich tieto telá pochovali izraelskí vojaci.

"Tvrdenia, že IDF pochovala telá Palestínčanov sú nepodložené a neopodstatnené," uviedla armáda. Priamo sa nevyjadrila k tvrdeniam úradov vedených hnutím Hamas, že izraelskí vojaci pochovaných ľudí zabili.

Podľa armády vojaci pochované telá preskúmali. "Počas operácie IDF v oblasti Násirovej nemocnice boli v rámci snáh o lokalizovanie rukojemníkov a nezvestných osôb Palestínčania pochovaní v Násirovej nemocnici obhliadnutí," uviedla armáda.

Dodala, že s telami zaobchádzali opatrne a prieskum vykonala len tam, kde sa podľa spravodajských služieb mohli nachádzať rukojemníci. "Preskúmané telá, ktoré nepatrili izraelským rukojemníkom, boli vrátené na svoje miesto," uviedla vo vyhlásení.

IDF sa vo vyhlásení nevyjadrila k obvineniam predstaviteľov Hamasu, že izraelskí vojaci vykopali v nemocnici masové hroby, všíma si AFP.

Vojna v Pásme Gazy vypukla po útoku Hamasu na Izrael 7. októbra. Izrael reagoval odvetnými leteckými údermi a neskôr pozemnou ofenzívou, pričom neboli ušetrené ani nemocnice. Podľa Izraela totiž militanti používajú zdravotnícke zariadenia ako veliteľské centrá a držia v nich rukojemníkov unesených počas októbrového útoku. Hamas tieto obvinenia popiera.

Intenzívne boje prepukli v oblasti Násirovej nemocnice v polovici februára, koncom marca nemocnicu obkľúčili izraelské tanky a obrnené vozidlá.

Izraelská armáda v utorkovom vyhlásení uviedla, že jej jednotky podnikli vo februári v oblasti nemocnice operáciu proti Hamasu. "Počas operácie bolo v nemocnici zadržaných asi 200 teroristov, našli sa (tam) nedoručené a nepoužité lieky pre izraelských rukojemníkov a veľké množstvo munície," uviedla armáda.