Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Import

Javorčík:Dialóg medzi EÚ a Poľskom o reforme súdnictva musí pokračovať

Na snímke stály predstaviteľ SR pri EÚ Peter Javorčík. Foto: TASR Jakub Kotian

Poľský prezident Andrzej Duda predstavil dnes vlastné návrhy reformy poľského Najvyššieho súdu a Národnej súdnej rady.

Brusel 25. septembra (TASR) - Z pohľadu Rady EÚ, ktorá zastupuje členské štáty, musí pokračovať dialóg medzi Európskou komisiou (EK) a Poľskom v spore ohľadom reformy súdnictva. Pre TASR to dnes uviedol vedúci Stáleho zastúpenia SR pri EÚ Peter Javorčík.

Javorčík po skončení zasadnutia Rady EÚ pre všeobecné záležitosti v Bruseli uviedol, že ministri boli v tejto súvislosti informovaní o tom aké kroky v posledných mesiacoch podnikla eurokomisia voči Varšave a rovnako aj poľská delegácia predstavila svoj pohľad na vec a svoje zdôvodnenia.

"Čo sa týka Rady ministrov, ten signál je jasný: treba aj naďalej diskutovať a viesť dialóg tak, aby tie princípy právneho štátu, ktoré sú pre EÚ záväzné a ktoré treba rešpektovať, boli naplnené aj pri reforme súdnej moci v Poľsku," konštatoval veľvyslanec SR pri EÚ.

Poľský prezident Andrzej Duda predstavil dnes vlastné návrhy reformy poľského Najvyššieho súdu a Národnej súdnej rady. Tie sa nezhodujú s legislatívnymi návrhmi, s ktorými predtým prišla vládnuca strana Právo a spravodlivosť (PiS). Poľskou vládou navrhovaná reforma najvyšších justičných orgánov podľa Európskej komisie ohrozuje právny štát. Exekutíva EÚ v lete spustila právne konanie voči Poľsku a vládu vo Varšave varovala, že môže čeliť konaniu podľa článku 7 Lisabonskej zmluvy, ktorý v prípade "vážneho a pretrvávajúceho" porušenia základných princípov EÚ môže viesť k najprísnejším sankciám - strate hlasovacích práv v Rade EÚ.

Český štátny tajomník pre európske záležitosti Aleš Chmelař v tejto súvislosti uviedol, že ministri vedia o legislatívnych návrhoch prezidenta Dudu, ale keďže boli predstavené len dnes, rada ministrov nemala možnosť dospieť k nejakým záverom.

"Ale nevidím tam vôľu vytvárať tlak kvôli tlaku, ale preto, aby sa našlo riešenie. A snáď návrhy prezidenta Dudu pôjdu tým smerom, ktorý presvedčí Európsku komisiu o tom, že právne konanie nemusí pokračovať a že tie zmeny sú v rámci civilizačného rámca európskych hodnôt," uviedol Chmelař v Bruseli. Ak návrhy poľského prezidenta budú tomu zodpovedať, tak podľa neho nemá zmysel prijímať také razantné opatrenia, ako je aktivácia článku 7 Lisabonskej zmluvy.