Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Import

Jedného z atentátnikov na metro v Minsku zrejme popravili

Osud druhého atentátnika Dmitrija Konovalova (26) zostáva takisto nejasný.

Minsk 17. marca (TASR) - Jedného z dvoch mužov odsúdených na trest smrti za bombový útok na centrálnu stanicu metra v bieloruskej metropole Minsk z 11. apríla 2011, ktorý si vyžiadal 15 obetí a ďalších okolo 300 zranených, zrejme popravili.

Neoficiálne informácie o vykonaní absolútneho trestu pochádzajú podľa nezávislej agentúry Belapan od matky atentátnika Vladislava Kovaľova (26). Tá dostala od bieloruského najvyššieho súdu list, v ktorom ju informujú o realizácii trestu. Oficiálne miesta túto správu predbežne nepotvrdili.

Osud druhého atentátnika Dmitrija Konovalova (26) zostáva takisto nejasný.

Dvaja muži, priatelia od detstva, sa podľa prokurátora zaoberali výbušninami celé roky a stáli aj za explóziami z roku 2005 v ich rodnom meste Vitebsk a za ďalším bombovým útokom počas osláv Dňa nezávislosti v Minsku z roku 2008. Bieloruský prezident Alexander Lukašenko žiadosť o omilostenie oboch páchateľov nedávno zamietol.

V uplynulých dňoch apelovali viaceré subjekty zo zahraničia, v piatok naposledy aj nemecká spolková vláda na Minsk, aby upustil od vykonania absolútnych trestov.

Bielorusko je jedinou európskou krajinou, kde naďalej dochádza k vykonávaniu trestov smrti, a to zastrelením.