Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Import

Kapusta kam sa len pozriete

V centre záujmu bola kapusta vo svojich viacerých podobách Foto: Lucia Rusnáková/TASR

V Stupave to kapustou uplynulé dni naozaj žilo. Od piatka do nedele (5. -7. októbra) sa uskutočnilo každoročné podujatie Dni zelá, ktoré sa už od roku 1996 teší bohatej účasti

Bratislava 11. októbra (TASR) - Viacerí návštevníci ocenili možnosť vyhnúť sa stereotypu svojej kuchyne a okúsiť to, čo nemajú na dennom jedálničku, poprípade trochu narušiť svoje zdravé stravovacie návyky a zamaškrtiť si na niečom mastnejšom. V centre záujmu bola samozrejme ústredná zelenina kapusta vo svojich viacerých podobách.



Omamná vôňa sa šírila z mnohopočetných stánkov s občerstvením, v ktorých okrem kapusty ponúkali aj ďalšie gurmánske špeciality. V sobotu sa konala súťaž vo varení kapustnice „My varíme ze zelá“, do ktorej bolo zapojených niekoľko tímov. Návštevníci veselo koštovali a vyberali tú najchutnejšiu. Za kapustnicu sa hlasuje – kto získa najviac lístkov prípadne kto má najväčší okruh známych sa stáva víťazom. Preto nie je pravidlom, že tá najlepšia aj naozaj vyhrá, ako tomu bolo aj minulý rok. Každá je ale svojim spôsobom špecifická a v ponuke súťažiacich sa len ťažko nájdu dve identické. Okrem jedla si mohli návštevníci zaobstarať rôzne produkty do domácnosti zo stánkov s remeselníckymi výrobkami.

Maskot Dní zelá v zelenom kapustovom oblečení
Foto: Lucia Rusnáková/TASR


Pri nich veselo pózoval aj maskot Dní zelá, sympatické žieňa v zelenom kapustovom oblečení. V areáli prebiehala aj výstava dyňových strašidielok, z ktorých najviac zaujal majestátny stupavský kostol. Programom sprevádzala z éteru známa Miša Mäsiarová.


Večery boli venované kultúre. Najväčším lákadlom bol určite piatkový večer, kedy pódium patrilo najprv skupine Aragon, v ktorej repertoári sú prespievané piesne známych interpretov, následne zoskupeniu Eliah, ktorí pútali pohľady a rozširovali teplo svojou nebezpečnou ohňovou šou. Všetci vystupujúci ale iba pripravovali návštevníkov pre najväčšie lákadlo večera – skupinu Iné Kafe. V ich podaní zazneli tie najznámejšie songy, ako aj piesne z ich posledného albumu Právo na šťastie, ktorý nahrali po 8-ročnej pauze. V publiku vládla skvelá atmosféra, fanúšikovia spievali spolu s kapelou. Vratko Rohoň, ako sám povedal, radšej hrá súvisle a bez zbytočného plytvania slovami a povinnými frázami, čím si len vyslúžil ďalší potlesk od publika. Ku koncu ich vystúpenia ale prekvapil, keď žiadal od masy ľudí, aby sa rozdelila na dve časti, a tak spriechodnila cestu medzi týmito dvoma časťami. Kto hneď nepochopil, po krátkej pauze mu bolo všetko jasné – Vratko tým chcel len docieliť vyburcovanie atmosféry a ešte väčší pohyb fanúšikov, ktorí sa zase následne zrazili dokopy a užívali si kapelu do odznenia posledných tónov. Na záver zahrali svoje najväčšie hity – Ružová záhrada, Ďakujeme vám a Ráno. Sobotňajší večerný program bol viac prispôsobený detskému a staršiemu návštevníkovi.

Návštevníci si mohli pozrieť aj výstavu zeleniny
Foto: Lucia Rusnáková/TASR


K sprievodným akciám, ktoré prebiehali v stupavskej synagóge počas konania Dní zelá, patrila aj burza kníh, výstava ovocia a zeleniny a výstava historických pohľadníc.

Lucia Rusnáková, Univerzita Komenského, Bratislava