Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Import

V kauze brutálnej vraždy v Petržalke by mal konečne padnúť verdikt

Ilustračné foto Foto: TASR

Súd tento prípad pojednáva už takmer osem rokov. Koncom novembra 2015 vypovedala posledná svedkyňa, a to prostredníctvom telemostu.

Bratislava 7. februára (TASR) - V kauze brutálnej vraždy mladého muža v bratislavskej Petržalke z februára 2005, v ktorej je obžalovaný Martin J., by mal senát Okresného súdu Bratislava 1 vo štvrtok 11. februára po dlhých rokoch pojednávaní vyniesť verdikt.

Obžalovaný Martin J. bol minulý mesiac práceneschopný a po viac ako roku nedal po prvý raz na posledné januárové pojednávanie súhlas, aby sa vykonalo v jeho neprítomnosti. Súd tento prípad pojednáva už takmer osem rokov. Koncom novembra 2015 vypovedala posledná svedkyňa, a to prostredníctvom telemostu.

"Je to fraška, nie je to spravodlivosť, je to hanba nášho súdnictva. Je to zámer zo strany obžalovaného," vyhlásil v januári opätovne, ako aj v minulosti otec zavraždeného Michala Horeckého. Už koncom novembra minulého roku otec vyslovil rozčarovanie, že kauza sa ťahá už 10,5 roka, a naznačil, že za tým, že nie je ukončená, môže byť "korupcia".

Vražde údajne mala predchádzať hádka. Martin J. podľa obžaloby spolu so svojím otcom poškodeného Michala Horeckého udieral päsťami, kopal ho, búchal mu hlavu o zľadovatenú zem v blízkosti Humenského námestia. Otec obžalovaného medzičasom zomrel. Súčasťou obžaloby pôvodne bolo aj obvinenie z ublíženia na zdraví. Martin J. mal ešte v roku 2003 po hádke napadnúť s rozbitým pohárom istého muža na diskotéke, čím ho pripravil o oko. Tomu predchádzalo obťažovanie priateľky obete. Súd za to v novembri 2010 Martina J. odsúdil na dva roky s podmienečným odkladom na päť rokov a prikázal mu, aby poškodenému zaplatil viac ako 22.000 eur. Podmienečná lehota už však pre Martina J. neplatí. Súd vo februári 2013 rozhodol, že aj na neho sa vzťahuje prezidentská amnestia.

V kauze je zákonným sudcom dlhoročný bratislavský sudca Juraj M., ktorý čelí obžalobe z prečinu marenia úlohy verejného činiteľa. Sudca Juraj M., ktorého obvinila Generálna prokuratúra SR z nečinnosti a ktorý čelí a čelil viacerým disciplinárnym návrhom, je zákonným sudcom, respektíve predsedom senátu vo viacerých mediálne známych kauzách, ktoré sa na uvedenom nižšom súde nepodarilo za dlhé roky ukončiť. Prípad sudcu rieši Krajský súd v Trenčíne. S postupom sudcu v kauze obžalovaného Martina J. viac ráz vyslovil nespokojnosť otec obete vraždy v Petržalke.

Celú kauzu Martina J. však môže značne skomplikovať skutočnosť, že sudca Juraj M. chce ísť koncom marca tohto roku do dôchodku. Pokiaľ by súd vo štvrtok 11. februára nevyniesol rozsudok, tak obžalovaný Martin J. nemusí súhlasiť s novým senátom a dokazovanie by sa muselo vykonať odznovu. To by mohlo trvať ďalšie dlhé roky.

Otec obžalovaného Martina J. mal podľa mediálnych informácií blízko k bratislavským zločineckým skupinám - takáčovcom a sýkorovcom.